• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PALU: Corantijnbrug nergens voor nodig, nu nog minder!

| starnieuws | Door: Redactie

PALU-voorzitter Jim Hok

De bouw van de brug over de Corantijn gaat gewoon door, ondanks de dreiging van oorlog tussen Guyana en Venezuela, zegt minister Riad Nurmohamed tegen journalisten. "Het is meer dan zorgwekkend dat de minister van Openbare Werken, zo onbezorgd, zo schijnbaar onbevangen praat over de bouw van de Corantijnbrug, ook nu nog in de dreigende oorlogssituatie". Dat
zegt PALU-voorzitter Jim Hok. 

De politicus merkt verder op dat van verschillende kanten, door meerdere maatschappelijke groepen en politieke partijen is benadrukt dat de bouw van deze brug ons land voor meerdere zaken in een zeer nadelige onderhandelingspositie brengt ten opzichte van Guyana.

Bewuste 'fouten'

Zo is genoemd de kwestie Tigri, maar ook het feit dat Guyanese regeringen hun oog steeds nadrukkelijker hebben laten vallen op zeggenschap over de Corantijnrivier die nu (nog) volledig Surinaams is. Het kan onmogelijk zijn dat onze bestuurders zo weinig begrijpen van de verhoudingen tussen Suriname en Guyana. Maar we moeten vaststellen, dat er gewoon alles, maar

dan ook alles aan wordt gedaan om te komen tot de bouw van de brug, al moeten daarbij bewust bepaalde ‘fouten’ worden gemaakt en vernederingen worden geslikt.

Werkelijke reden

De voorzitter van de PALU denkt aan het knullige planten van Guyanese vlaggen op Surinaams grondgebied, de zeggenschap die aan Guyana wordt gegeven bij de inschrijvingen en het ontwerp voor de brug, de keuze van de bouwers, de financiering, zeggenschap over het gebruik, etc., de 150 visvergunningen, het chanteren van Surinaamse zakenlui in Guyana, het naar achter schuiven van de gesprekken over Tigri, etc. De regering doet alsof het Suriname is dat de brug zo dringend nodig heeft en dat wij dus concessies moeten doen aan Guyana om dan maar zo snel mogelijk tot zakendoen te komen. De werkelijkheid is dat die brug helemaal nergens voor nodig is, stelt Hok vast. Waarschijnlijk zegt de ruimschoots overdreven prijs van ruim meer dan US$ 500 miljoen iets over de werkelijke reden dat de brug zo snel mogelijk moet worden gebouwd, ongeacht de offers die Suriname daarvoor moet brengen.

Avontuur tijdig stoppen

"Hoe het ook zij, het te grabbel gooien van onze nationale soevereiniteit, zeg maar, het bewust weggeven van de zeggenschap over delen van Suriname, heet in eenvoudige termen ‘landverraad’. Daar staan serieuze straffen op. Wie zich daaraan schuldig maakt, zal vroeg of laat ter verantwoording worden geroepen. Laten we hopen dat dit besef tijdig doordringt tot onze regeerders en dat het ze zal weerhouden om met dit roekeloze avontuur door te gaan", zegt de PALU-voorzitter.

| starnieuws | Door: Redactie