• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PAHO voert assistentie op aan landen met tekorten aan zuurstof en zorgpersoneel

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- “Nu tekorten aan zorgpersoneel dreigen en de zuurstoftoevoer “gevaarlijk laag” is, intensiveert de Pan American Health Organization (PAHO) donaties en technische bijstand aan landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”, aldus PAHO-directeur Carissa F. Etienne.

Midden in de COVID-19-pandemie “veroorzaakt de toename van ziekenhuisopnames in onze regio een ongekende uitdaging voor de zuurstofvoorraden”, zei Etienne tijdens haar wekelijkse persconferentie. Als reactie hierop helpt PAHO deze landen de zuurstofproductie op te schalen en door vitale benodigdheden te doneren, waaronder 7.000 saturatiemeters en bijna 2.000 zuurstofcompressoren.

“We werken nauw samen met de ministeries van Volksgezondheid, met name in zwaar getroffen plaatsen zoals Bolivia en Antigua & Barbuda, om deze te helpen hun zorgmodellen opnieuw te ontwerpen en hun klinische richtlijnen bij te werken om de beschikbare middelen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat meer patiënten de door hen benodigde zuurstof te ontvangen,” zei Etienne.

Ondertussen heeft PAHO geholpen bij het inzetten van 26 medische noodteams in 23 landen. “Bovendien zijn er ongeveer 400 medische noodteams en alternatieve medische zorglocaties opgericht, die de landen helpen hun capaciteit uit te breiden met 14.000 nieuwe ziekenhuisbedden en 1.500 meer intensive-care bedden,” voegde ze eraan toe.

Maar gezien de huidige verspreiding van de ziekte, “zullen naar verwachting 20.000 extra artsen en meer dan 30.000 verpleegkundigen nodig zijn om in de ICU-behoeften van de helft van de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te voorzien,” zei Etienne.

“Tijdens deze pandemie hebben we gezien wat er gebeurt als landen de prioriteit voor gezondheidssystemen verminderen”, stelde Etienne. “Of het nu gaat om tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen, IC-bedden, zuurstof of zorgpersoneel, de landen worden gedwongen snel te handelen om de effecten van jarenlang te weinig investeren, te compenseren. En hoewel deze landen hun zorgcapaciteit in slechts een paar maanden tijd drastisch hebben uitgebreid, blijft ons zorgpersoneel de druk van deze pandemie voelen.”

De aandacht vestigend op de Internationale Dag van de Verpleging, die vandaag wordt gevierd, riep Dr. Etienne op tot verbetering van de COVID-19-respons en om ‘beter voorbereid te zijn’ na de pandemie door te investeren in verpleegkundigen en ervoor te zorgen dat ze beschikken over de ‘tools, training en middelen’ die ze nodig hebben om hun werk veilig uit te kunnen voeren.

“Laten we het werk, de opoffering en de bijdragen van verpleegkundigen die helpen bij het bieden van levensreddende zorg aan COVID-patiënten in de hele Pan-Amerikaanse regio eren,” vervolgde ze.

Sinds het uitbreken van de pandemie is het aantal zorgpersoneel dat besmet is met COVID-19 in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gestegen tot minstens 1,8 miljoen. Ongeveer 9.000 zijn overleden aan het virus – de meesten van hen zijn vrouwelijke verpleegsters.

Uit rapporten van 18 landen in de regio blijkt dat ongeveer 1,5 miljoen zorgpersoneel nu volledig zijn ingeënt tegen COVID-19.

“We dringen er bij landen in de Pan-Amerikaanse regio op aan om het meeste te halen uit de beperkte doses vaccins door zorgpersoneel – waaronder de 8,4 miljoen verpleegkundigen in onze regio werken – eerst te beschermen,” zei Etienne.

Over de verspreiding van de pandemie, zei ze dat het virus zich versnelt verspreid in de grensgebieden van veel landen. In Midden-Amerika wordt een toenemende besmetting gemeld in de Hondurese en Costa-Ricaanse regio’s die grenzen aan Nicaragua en in de grensregio’s van Guatemala en El Salvador. In Zuid-Amerika nemen gevallen toe in de regio’s Bolivia en Guyana die grenzen aan Brazilië.

In Colombia, waar de besmettingen al weken toenemen, wordt een versnelde toename verwacht na een week van protesten. Cuba zorgt voor een toenemende infectie in het Caribisch gebied, hoewel kleinere landen zoals Trinidad & Tobago eveneens een aanzienlijke toename doormaken.

In totaal zijn de afgelopen week in de Pan-Amerikaanse regio 1,2 miljoen mensen besmet met COVID-19 en zijn er bijna 34.000 aan de ziekte overleden.

De voortdurende verspreiding legt een grote druk op IC-eenheden.

“In onze regio is bijna 80% van onze Intensive Care Afdelingen gevuld met COVID-patiënten, en de aantallen zijn op sommige plaatsen zelfs nog erger”, zei Dr. Etienne. “In Chili en Peru is 95% van de IC-bedden bezet, het merendeel door COVID-patiënten. Buenos Aires, waar 96% van de IC-bedden in gebruik is, zijn de beperkingen aangescherpt om ineenstorting van ziekenhuizen te voorkomen. Sommige gebieden in Brazilië hebben wachtlijsten voor IC-bedden.”

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie