• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PAHO: Regionale toegang tot vaccins moet prioriteit zijn

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

De internationale gemeenschap moet de regionale toegang tot vaccins tot een wereldwijde prioriteit maken. Deze oproep is vandaag gedaan door de directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa F. Etienne. Zij beschreef Amerika als het 'epicentrum' van de Covid-19-pandemie, schrijft de PAHO in een persbericht.

Tijdens haar wekelijkse persconferentie zei Etienne dat de levensreddende kracht van vaccins geen voorrecht zou moeten zijn van weinigen, maar een recht voor iedereen - vooral de landen met het grootste risico zoals die in de Amerika's, die nog steeds het epicentrum van de pandemie zijn. "Onze regio heeft zo snel mogelijk en zoveel mogelijk vaccins nodig om levens te redden."

Hoopvolle ontwikkelingVolgens Etienne is Amerika de regio die het zwaarst is getroffen door de COVID-19-pandemie en zouden "miljoenen kwetsbaar blijven voor infectie en dood". Terwijl 28 landen zijn begonnen met het verstrekken van COVID-19-vaccins via bilaterale overeenkomsten met fabrikanten of kleine donaties uit andere landen, "is dat niet genoeg, en het is niet acceptabel."
Etienne noemt het een hoopvolle ontwikkeling dat landen die Covid-19-vaccins ontvangen via Covax- het wereldwijde mechanisme dat werkt om eerlijke toegang te garanderen - de komende weken honderdduizenden doses zullen ontvangen.

Het Revolving Fund van PAHO heeft de inspanningen geleid namens regionale landen om vaccins aan te schaffen via Covax. Maar "ondanks de stappen die worden ondernomen om vaccins zo snel mogelijk af te leveren, lopen we nog ver achter op waar we als regio zouden moeten zijn", geeft Etienne aan. "Daarom dringen we er bij de wereldwijde gemeenschap op aan om van Covid-vaccinaties in Noord- en Zuid-Amerika een wereldwijde prioriteit te maken, aangezien daar de behoefte en de risico's het grootst zijn." De eerste distributie van door Covax verkregen vaccins naar landen in de regio zal ongeveer 2% tot 2,5% van de bevolking beslaan.

Nog in gevarenzoneEtienne markeerde het eenjarige jubileum van het eerste Covid-19-geval in Brazilië en wees erop dat sindsdien meer dan 10 miljoen Brazilianen zijn besmet en dat het getij nog niet gekeerd is in de regio, met bijna 50 miljoen mensen in het gebied van de Amerika’s die besmet zijn met het virus.
Hoewel onlangs aanzienlijke afnames van Covid-19-gevallen zijn gemeld, is een groot deel daarvan te danken aan verbetering in de VS, waar het aantal nieuwe infecties en sterftegevallen deze week met 30% afnam ten opzichte van vorige week. Ondertussen zijn de pandemische omstandigheden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gemengd. Etienne benadrukt dat het gebied nog niet uit de gevarenzone is. 
Het aantal nieuwe gevallen is drastisch afgenomen in Uruguay, waar snelle implementatie van volksgezondheidsmaatregelen het hoog aantal infecties heeft doen afnemen. In Brazilië, Colombia en Ecuador was de daling minder substantieel, met een daling van ongeveer 4% deze week in vergelijking met vorige week.

In veel landen neemt de infectie nog steeds toe. Peru lijdt aan nieuwe uitbraken langs de Amazone-grens met Brazilië en Colombia. In het Caribisch gebied melden Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, en de Turks- en Caicoseilanden een toename van nieuwe besmettingen.
Kracht van vaccins
"Om het virus onder controle te houden, moeten we waakzaam blijven en ons inzetten voor de volksgezondheidsmaatregelen waarvan we weten dat ze effectief zijn - vooral omdat nieuwe varianten in de regio circuleren en de belasting van onze gezondheidssystemen kunnen vergroten," zei Etienne. "Dat is de reden waarom PAHO de verspreiding van het virus in onze regio blijft volgen op veranderingen in de overdracht, en waarom landen de preventiemaatregelen in acht moeten blijven nemen, te weten het houden van fysieke afstand, het aandoen van maskers en het vermijden van massale bijeenkomsten."

Etienne verzekerde dat Covid-vaccins die via Covax worden verkregen, veilig en effectief zijn. Het is aangetoond dat de vaccins - rigoureus en grondig geëvalueerd door de WHO en, in veel gevallen, door nationale regelgevende instanties - de kans op ernstige symptomen drastisch verminderen.

Etienne wees ook op de kracht van vaccins. Hierdoor zijn in de regio pokken, polio, rubella en mazelen geëlimineerd, gaf zij aan."Met Covid-19 is dat niet anders: veilige en effectieve vaccins zullen ons helpen het tij van deze pandemie te keren, maar alleen als we de meest kwetsbaren kunnen bereiken, ongeacht waar ze wonen of wie ze zijn. En we zullen nog steeds de bewezen volksgezondheidsmaatregelen moeten handhaven zoals testen, contactopsporing, fysieke afstand, handhygiëne, quarantaine en maskers, totdat de pandemie verdwijnt”.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie