• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Padie-inzaai hoogste in drie jaar

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Padie-inzaai hoogste in drie jaar

06/02/2021 08:06 - Van onze redactie

Foto: LVV  

PARAMARIBO - Op basis van de huidige cijfers concludeert het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dat de padie-inzaai dit seizoen het hoogste is in drie jaar. Tot nu toe is er meer dan 32.000 hectare ingezaaid, maar de verwachting is dat het eindresultaat hoger zal zijn omdat enkele boeren hun inzaai nog niet hebben afgerond. De afgelopen twee seizoenen was er respectievelijk 27.746 om 30.950 hectare ingezaaid.

Het streven van minister Parmanand Sewdien is om binnen vijf jaar de gemiddelde inzaai van zestigduizend hectare te brengen naar ruim tachtigduizend. Die target denkt hij te kunnen verwezenlijken wanneer de rijstsector weer op rails is gebracht. Dat kan door een goede samenwerking met alle actoren.

Cruciaal bij deze plannen is de beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater. Daarom zal de Arawarasluis worden aangepakt en zullen er nieuwe pompen worden geïnstalleerd te Wageningen. Momenteel worden de oude volgens LVV met kunst- en vliegwerk operationeel gehouden. Intussen zijn de voorbereidingen voor revisie van de Wakaypompen al afgerond.

De hoge inzaai van dit moment, waarbij nu al kan worden vastgesteld dat het kleinseizoen het hoofdseizoen heeft overtroffen, wordt toegeschreven aan de gezamenlijke inspanning van diverse partijen. Genoemd worden de boeren, regionale organen, parlementariërs en de districtscommissaris.

Ook de ministeries van LVV en Openbare Werken (OW) hebben hun bijdrage geleverd door het opschonen van kanalen en lozingen. Met de graafmachines van LVV en OW en machines van particulieren zijn heel wat lozingen, kanalen en kunstwerken aangepakt.

Met ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zal binnenkort een aanvang worden gemaakt met het rehabiliteren van de diverse rijstpolders in Nickerie. Daarna zullen de waterschappen, die nog moeten worden ingesteld, het verdere onderhoud van de natte en droge infrastructuur overnemen.

Bij het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) is er intussen een nieuw bestuur geïnstalleerd, dat volgens LVV bestaat uit technici, die het onderzoeksinstituut nieuw leven moeten inblazen. Momenteel is te Prins Bernardpolder zestig hectare ingezaaid. In het komende seizoen moet er 360 hectare in productie zijn en binnen twee jaar moet het totaal areaal gerehabiliteerd zijn voor de productie van goed zaaizaad.

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOMMENTAAR: Landbouw moet sexyAdron in financiële problemen'Kansen rijstsector moeten beter worden benut'Padieproducenten vragen terrein voor pelmolen en kartonfabriekBoeren weigeren bij te dragen aan onderhoud Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie