• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OW plant tweede baggerronde

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft gepland om in oktober van dit jaar voor een tweede keer de Surinamerivier uit te baggeren. In 2021 startte het baggeren de eerste keer door een joint venture van De Boer-Boskalis tot een diepte van 4.5 meters, die in januari 2022 is bereikt. Door middel van een nieuwe aanbesteding is er gepland om in oktober 2022 voor de tweede keer te starten met het uitbaggeren tot een diepte van 5.5 m.

OW laat verder weten dat het baggerbedrijf momenteel bezig is met het onderhoudsbaggeren. Dit duurt tot oktober 2022 en kost bijkans 370 duizend

US dollars per maand, wat neerkomt 4.5 miljoen US dollar per jaar. De vaargeul is over een lengte van 68 km uitgebaggerd tot een diepte van 4.5 meters.

Binnenkort volgt de aanbesteding voor het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier tot 5.5 meters inclusief onderhoud. Het uitbaggeren tot 5.5 zal ongeveer tien maanden duren, meldt het ministerie. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 35 miljoen US dollar en worden gefinancierd door het consortium van banken in Suriname en het ministerie van Openbare Werken zelf, meldt CDS in een persbericht.

Nieuwe vaargeul

Binnen dit contract zal het traject van 68 kilometer ook op diepte van 5,5 meter worden onderhouden en dat zal duren voor een periode van minimaal 2 jaren tot juli 2025 en zal 4,4 miljoen US dollars per jaar kosten. In augustus 2022 zal een workshop worden georganiseerd met de belanghebbenden om te praten over de toekomst van de vaargeul van de Surinamerivier. De eerste indicatie is dat baggeren naar grotere diepten ons land extra zal kosten. Indien de financiële ruimte beschikbaar is, zal aansluitend op de afronding van het onderhoudsbaggeren in 2025 gestart kunnen worden met de aanleg van een nieuwe vaargeuldiepte.

| de ware tijd | Door: Redactie