• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ouders van dader (15) schietpartij op Amerikaanse school ook aangeklaagd

| suriname herald | Door: Redactie

De ouders van de vijftienjarige jongen die meerdere scholieren doodde en verwondde op zijn middelbare school in de Amerikaanse staat Michigan, worden ook aangeklaagd. De aanklager rekent het de ouders aan dat ze het wapen waarmee de jongen de schietpartij uitvoerde niet genoeg hebben weggehouden van hun kind, meldt The New York Times gisteren. Ze zijn nog niet opgepakt, maar worden naar verwachting snel aangehouden.

Wat gebeurde er dinsdag in de Amerikaanse plaats Oxford (Michigan)?
- Een vijftienjarige scholier schoot om zich heen op zijn middelbare school.
- Vier scholieren (van veertien, zestien en zeventien jaar oud) kwamen om het leven.
- Zeven anderen, onder wie een docent, raakten gewond.

Hoewel er in Michigan en veel andere staten geen wetten zijn die wapenbezitters verplichten vuurwapens veilig op te bergen en weg te houden van bijvoorbeeld kinderen, is het volgens de aanklager wel een verantwoordelijkheid die een wapenbezitter draagt.

"Een wapen bezitten betekent dat je het veilig opbergt, dat je de munitie apart bewaart en dat je het weghoudt van andere individuen, vooral van kinderen", aldus aanklager Karen McDonald. "Mensen die dat niet doen, houden we aansprakelijk."

Volgens The New York Times kan een vervolging als deze vragen doen oprijzen over de rechten van wapenbezitters omtrent veiligheid. Die rechten zijn geregeld in het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, de beruchte wapenwet waarover veel discussie is in de Verenigde Staten.

Ouders naar school om gedrag zoon
Enkele uren voor de schietpartij moesten de ouders van de jongen nog naar school komen om te praten over het "verontrustende gedrag" van hun zoon.

Hij had onder meer geschreven dat zijn gedachten maar niet ophielden en vroeg om hulp. Op een kladblok was een tekening gevonden van een kogel en wapen en teksten als "overal bloed", "mijn leven is nutteloos" en "de wereld is dood".

McDonald diende een serie aanklachten in tegen de verdachte, waaronder verdenking van terrorisme, wat erg zeldzaam is voor dit soort schietincidenten. Ze is ervan overtuigd dat de jongen de moordpartij vooraf had beraamd. De politie heeft een dagboek gevonden waarin hij gedetailleerd beschreef hoe hij op de school om zich heen wilde schieten.

De aanklager zei al dat de schietpartij voorkomen had kunnen worden. De school blijft de komende weken dicht.

NU.nl

| suriname herald | Door: Redactie