• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oude ID-kaarten geldig tot en met 31 december 2023

| de ware tijd | Door: Redactie

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — De oude identiteitskaarten blijven geldig tot en met 31 december 2023, maar dan moet wel de aanvraag zijn gedaan voor de nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID of biometrische ID-kaart) en een bewijs daarvan moet kunnen worden overlegd. De wijziging op de ID-kaartenwet 2018 is dinsdag met algemene 45 stemmen in De Nationale Assemblee aangenomen, maar moet nog worden bekrachtigd door de president, waarna publicatie moet paatsvinden.

Deze maatregel was nodig omdat de levering van de nieuwe e-ID een forse vertraging heeft opgelopen. Dat komt doordat tijdens het naderen van de deadline van maart 2022 om een e-ID aan te vragen, een grote groep burgers zich heeft aangemeld om op het laatste moment een e-ID aan te vragen, geeft directeur Anastasia Kanapé-Pokie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan. “Hierdoor is er een langere wachttijd ontstaan voor het leveren en produceren van de nieuwe e-ID.” Een ander bijkomend probleem zijn de grondstoffen die nodig zijn voor het aanbrengen van een veiligheidschip in de nieuwe e-ID. Dit zorgt eveneens voor de nodige vertraging, zegt Kanapé-Pokie.

Vanaf maart 2019 tot en met maart 2022 hadden burgers de tijd om hun nieuwe e-ID kosteloos aan te vragen. Van de ID-plichtingen heeft 75 procent (343.591) sinds 31 juli een e-ID in handen. Op de verschillende units liggen nog 9.196 klaar die nog moeten worden afgehaald, zegt de CBB-directeur. De e-ID heeft veel meer mogelijkheden en veiligheidskleppen dan de oude ID-kaart. “Hij is dus veel moeilijker te vervalsen”, benadrukt Kanapé-Pokie.

Boete

Ook is het de bedoeling om in de toekomst met meerdere (overheids) instanties elektronische informatie van de persoon – onder meer burgerijke staat, woonplaats en andere gegevens – uit te wisselen. Dit bespaart onder meer de wachttijd bij het persoonlijk afhalen van documenten bij een CBB-kantoor en levert meer efficiency op.

Burgers betalen vanaf 15 maart een boete voor de aanvraag van hun e-ID, nadat ze drie jaar de gelegenheid hadden om gratis hun oude ID-kaart in te ruilen voor de nieuwe. Boetes moeten ook worden betaald als de ID-kaart is beschadigd of kwijtgeraakt. Zestienjarigen kunnen kosteloos een e-ID aanvragen. Vanaf zeventien jaar wordt SRD 75 in rekening gebracht voor de aanvraag.

| de ware tijd | Door: Redactie