• donderdag 01 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oud-KTPI leider Willy Soemita overleden

| starnieuws | Door: Redactie

Willy Soemita is niet meer. Oud-leider van de KTPI, Willy Soemita, is gisteravond op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt vandaag begraven, volgens de regels van het islamitische geloof. Soemita heeft in het parlement gezeten en heeft verschillende ministersfuncties vervuld.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat Soemita een belangrijke bijdrage heeft geleverd als politicus. Hij heeft ook vredesonderhandelingen gevoerd met het toenmalige Jungle Commando, toen Somohardjo deel was van het 'verzet tegen het militaire regime'.

"We hebben elkaar bestreden in het begin, maar sinds de verzoening in jaren 80 op initiatief van de toenmalige

VHP-leider Jagernath Lachmon hebben wij met elkaar samengewerkt", zegt Somohardjo. De KTPI en PL hebben de laatste verkiezingen samen opgetrokken met elkaar.

Soemita was op diverse politieke bijeenkomsten te zien met Somohardjo. "Wij hebben geprobeerd de eenheid onder de Javanen te versterken. Dit is deels gelukt", merkt de PL-voorman op. Soemita heeft het leiderschap van de KTPI overgedragen gekregen van zijn vader Iding Soemita.

In november 2019, op zijn 71e verjaardag, heeft de politicus de leiding van de partij overgedragen aan Iwan Ganga. Er wordt vandaag tussen 12.30 en 13.45 uur afscheid van hem genomen thuis aan de Anton Favereystraat. Om 15.00 uur is de begrafenis. 

| starnieuws | Door: Redactie