• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Orkaan Fiona bedreigt Bermuda terwijl hij richting Canada koerst

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Orkaan Fiona bedreigt vrijdag het Atlantische eiland Bermuda en passeerde ten westen van het Britse grondgebied op zijn noordwaartse trek naar Nova Scotia, Canada.

Weerautoriteiten verwachten dat het een van de zwaarste stormen in de geschiedenis van Canada dreigt te worden te worden.

Fiona sloeg eerder in de week al een reeks Caribische eilanden, waarbij minstens acht mensen om het leven kwamen en de stroom werd uitgeschakeld voor vrijwel alle 3,3 miljoen mensen in Puerto Rico tijdens een zinderende hittegolf.

Bermudianen timmerden ramen dicht en sloegen boodschappen en zaklampbatterijen op, terwijl ze zich schrap zetten voor de storm, die naar

verwachting in de vroege ochtenduren van vrijdag het dichtst bij Bermuda zou komen.

Fiona wordt de krachtigste storm die Canada bereikt sinds Dorian in september 2019 ten westen van Halifax aan land kwam, aldus de website van environment Canada van de overheid.

Deze storm zal naar verwachting orkaankrachtwinden en stortregens naar de Atlantische provincies en het oosten van Quebec brengen, beginnend op vrijdagmiddag en zich uitstrekkend tot zaterdag.

De orkaan toonde al zijn verwoestende kracht in Puerto Rico en andere eilanden van het Caribisch gebied en doodde ten minste vier mensen in Puerto Rico, zei het Amerikaanse Federal Emergency Management Agency.

De Amerikaanse president Joe Biden zei tijdens een briefing in New York dat de federale overheid de komende maand puinverwijdering, stroom- en waterherstel en onderdak en voedsel zal financieren.

Naar schatting 1 miljoen huizen en bedrijven zaten donderdag zonder stroom op het Amerikaanse grondgebied nadat Fiona zondag toesloeg, terwijl mensen broeiden in de hitte en vochtigheid.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie