• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Opiniepeiling Brazilië: Lula wint van Bolsonaro

| starnieuws | Door: Redactie

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, spreekt op 8 december 2021 op het Forca Sindical-congres in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft zijn voorsprong op  president Jair Bolsonaro vergroot met 17 procentpunten in een nieuw onderzoek naar kiezersvoorkeuren voorafgaand aan de verkiezingen in oktober. Als de verkiezingen vandaag zouden worden gehouden, zou Lula 41% van de stemmen winnen, tegen 24% voor Bolsonaro, volgens het onderzoek van opiniepeilingsbureau Ideia, dat donderdag laat werd gepubliceerd door het zakenweekblad Exame.

In de vorige peiling vorige maand zei 37% van de ondervraagden dat ze op Lula zouden stemmen en 27% op Bolsonaro. Geen van beide politici heeft formeel zijn kandidatuur bekendgemaakt in wat naar verwachting een sterk gepolariseerde race zal zijn.

Lula, die Brazilië regeerde van 2003 tot 2010 en later gevangen werd gezet op beschuldigingen van corruptie. Uiteindelijk werden de beschuldigingen nietig verklaard. Uit de peiling blijkt dat Lula in een tweede stemronde Bolsonaro of een andere kandidaat zou verslaan.

Lula heeft aanzienlijk terrein gewonnen in regio's waar Bolsonaro sterker was, waaronder het zuiden en het middenwesten van Brazilië, toen respondenten in een ongevraagde enquête werd gevraagd op wie ze zouden stemmen zonder een lijst met namen, zei Ideia-directeur Mauricio Moura.  Meer dan de helft van de kiezers beoordeelt de regering van Bolsonaro negatief, terwijl minder dan een kwart het als goed of geweldig beschouwt, zei Moura.

Voormalig rechter Sergio Moro, die in 2020 stopte als minister van Justitie van Bolsonaro en zich voorbereidt om president te worden op een anticorruptieplatform, heeft zijn plaats als derde kandidaat versterkt, met 11% steun, zo blijkt uit de peiling.

De gouverneur van Sao Paulo, Joao Doria, volgt op de vijfde plaats met slechts 4%, achter de voormalige Ceara-gouverneur Ciro Gomes, met 7%.

Toch blijft een derde kandidatuur die wedijvert met Lula en Bolsonaro "embryonaal", zei Moura, waarbij Moro, Gomes en Doria samen minder dan 10% van de stemmen verzamelden in een ongevraagde enquête.

Ideia ondervroeg op 9-13 januari telefonisch 1500 kiezers. De peiling heeft een foutmarge van 3 procentpunten omhoog of omlaag.

| starnieuws | Door: Redactie