• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPEC: Olieproductie Guyana stijgt met ruim 90.000 vaten per dag

| starnieuws | Door: Redactie

Een zijaanzicht van het enorme drijvende productie-, opslag- en losschip Prosperity tijdens de doopceremonie in Singapore.

De Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) verwacht dat Guyana volgens het maandelijkse oliemarktrapport van januari ongeveer 90.000 vaten ruwe olie per dag (bpd) aan zijn huidige productie zal toevoegen. Dit zou de productie van Guyana in 2023 met 32 miljoen vaten meer verhogen dan
de 101 miljoen vaten die in 2022 werden geproduceerd door de door ExxonMobil beheerde projecten.
OPEC plaatste Guyana onder zeven niet-OPEC-producenten die de belangrijkste aanjagers van aanbodgroei zullen zijn. De anderen zijn de Verenigde Staten, Noorwegen, Brazilië, Canada, Kazachstan, Mexico en Rusland. Samen zullen de zeven landen naar verwachting zo'n 1,54 miljoen vaten per dag toevoegen.Voor de kust van Guyana worden enkele operationele ontwikkelingen verwacht, die de productie van ruwe olie zullen beïnvloeden.Het Payara-project zal naar verwachting dit jaar de eerste olie opleveren. Begin februari vond in Singapore een doopceremonie plaats voor het drijvende productie-, opslag- en losschip Prosperity (FPSO). Het schip zal naar verwachting dit kwartaal vertrekken naar Guyana, waar het op het hoogtepunt ongeveer 220.000 vaten per dag zal produceren.De Liza Phases I en II projecten begonnen het jaar met een productie van respectievelijk 140.000 vaten per dag en 220.000 vaten per dag. De Liza Destiny en Unity hadden een gecombineerd productiegemiddelde van 297.000 vaten per dag voor 2022. Verwacht wordt dat ze zullen presteren. De productie zal naar verwachting het grootste deel van het jaar op of boven het naamplaatje worden gehouden. Hess zei dat de co-venturers wat downtime overwegen in het vierde kwartaal bij Liza Phase II om optimalisatie op de Liza Unity te vergemakkelijken.De regering van Guyana verwacht dat de gemiddelde productie voor de kust van Guyana 374.000 vaten per dag zal bedragen. De minister van Financiën van Guyana, Ashni Singh, zei dat de verwachte toename van de olieproductie in 2023 de belangrijkste motor zal zijn van de economische groei van 25,1% die de regering in 2023 verwacht.

| starnieuws | Door: Redactie