• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Op zoek naar toekomstige businessleiders in districten’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “We kijken uit naar entrepreneurs die een verschil kunnen maken in de maatschappij. We kunnen hieruit misschien businessleiders krijgen om in de olie- en gasindustrie te werken en naar hen zijn wij lokaal opzoek.” Dit zegt Andrew Hepburn van Shell Suriname bij de ondertekening donderdag van een partnerschap tussen zijn bedrijf, de Amerikaanse ambassade en Stichting Vonzell voor ondersteuning aan jonge ondernemers.

Het programma bestaat al jaren en wordt nu uitgebreid naar Saramacca en Coronie. Hepburn zegt dat deze samenwerking past in het sociale investeringsprogramma van zijn maatschappij en hoopt dat veel deelnemers zich zullen opgeven.

“We leven in een moeilijke tijd en als ze niet gaan ondernemen zullen ze gaan werken voor een baas en dat is nu niet de trend”  

Ondersteuning

Leanda Zeldenrust, voorzitter van Stichting Vonzell is ermee ingenomen dat Shell Suriname de kosten op zich neemt voor het project in Saramacca en Coronie.“Wij willen onze vleugels uitslaan, omdat ook daar mensen bezig zijn, maar niet erg zichtbaar en dan kunnen wij helpen dit te veranderen.”

Ze stelt dat jongeren vaak veel ideeën hebben en meestal zijn ze al bezig te proberen die vorm te geven. Zij moeten daarvoor lesgeld betalen, en dat is meestal een struikelblok. Bovendien krijgen ze geen waar voor het geld dat ze uitgeven. “Waarom geef je ze dan niet de juiste componenten en strategieën zodat ze weten wat ze te wachten staat om hun bedrijf te starten en uit te breiden?”, zegt Zeldenrust.

De stichting is al zeven jaren bezig met het ondersteunen van jongeren. Drie jaren geleden heeft zij het Jongeren Entrepreneurschap Programma Suriname opgezet voor jongeren van achttien tot vijfentwintig jaar, dat door de Amerikaanse ambassade wordt gefinancierd. “Via dit programma kunnen jongeren vaardigheden leren en kennis opdoen over het hebben van een eigen bedrijf.”

Karen Williams, ambassadeur van de Verenigde Staten spreekt met waardering over de bereidwilligheid van Shell om jongeren te ondersteunen. “Het is een heel mooi programma waaruit grote leiders kunnen voortkomen. Ik hoop dat jongeren deze kans grijpen om hun ideeën met de stichting te delen.”

Eigen baas

Eén van de succesvolle jongeren die uit het programma is voortgekomen is Samuel Nathanael (19). Hij is eerder dit jaar uit vijftig jongeren die hun business plan aan Stichting Vonzell hebben gepresenteerd als winnaar gekozen. “Ik heb een bedrijf UM Tech dat zich richt op het repareren van computers, laptops en telefoons. Ik heb gekeken wat de IT bedrijven doen en welk verschil ik kan maken.”

De jonge ondernemer moedigt anderen aan de mogelijkheden aan te grijpen die het programma biedt. “Deze kans moeten andere jongeren ook krijgen, zodat ook zij kunnen groeien. We leven in een moeilijke tijd en als ze niet gaan ondernemen zullen ze gaan werken voor een baas en dat is nu niet de trend. Ondernemerschap is heden ten dage een must.”

Chevelly Plet (26), secretaris van het Jongeren entrepreneurschap programma Suriname deelt de mening dat meer jongeren de kans moeten grijpen om ondernemer te worden. “We helpen jou om met het idee dat je hebt ontwikkeld te groeien in de juiste richting. Het is geheel gratis en je krijgt 500 US dollar als je het programma volledig hebt gevolgd als het ware om te beginnen of te helpen groeien. Het is zeker de moeite waard als je mij vraagt,” aldus Plet.

| de ware tijd | Door: Redactie