• zondag 07 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ook Chinees Nieuwjaar dit jaar anders

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Ook Chinees Nieuwjaar dit jaar anders

07/02/2021 18:01 - Sharon Singh

Gerechten die tijdens Chinees Nieuwjaar worden genuttigd. Foto: Sharon Singh  

PARAMARIBO - Op 12 februari vieren de Chinezen het Chinees Nieuwjaar. Het is nog niet duidelijk of de total lockdown ook dat weekend van kracht is. Wat wel zeker is, is dat dit evenement niet zal worden gevierd zoals voorgaande jaren.

Overal waar zich Chinese afstammelingen bevinden, wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. Suriname is het enige land op het westelijk halfrond dat het Chinees Nieuwjaar heeft uitgeroepen tot een nationale vrije dag. Elk Nieuwjaar komen Chinezen, grote gemeenschappen, familie en vrienden bij elkaar, om de nieuwjaarswensen uit te brengen, samen vuurwerk af te schieten en uitgebreid te eten en drinken.

Vanaf 1885 tot vorig jaar is elk Chinees Nieuwjaar groots gevierd in Kong Ngie Tong Sang met honderden bezoekers. Verschillende woordvoerders komen daarbij aan het woord. Meestal wordt ook een nieuwe voorzitter van de vereniging kenbaar gemaakt. Vorig jaar was ex-president Desi Bouterse nog aan de macht en de rode draad van zijn toespraak was het intensiveren van de bilaterale relatie tussen de twee landen.

Bitter weinig mensen denken nog aan het Jaar van de Rat vanwege de financiële crisis en het feit dat Covid-19 zich aandiende, waardoor velen brodeloos zijn geworden. Vertrouwen scheppen, anderen motiveren, doorzetten en systematisch denken zijn enkele karakteristieken van de os. De geboortejaren van de os zijn: 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 1997, 2021.

Van de os wordt beweerd dat deze een vrij gezonde conditie bezit, een lange levensduur heeft en minder ziektes oploopt. Vanwege hun harde werk en koppige persoonlijkheid, vergeet een os vaak om te eten, waardoor deze darmproblemen kan krijgen. Ossen hebben dus voldoende rust en regelmatig voeding nodig om efficiënt te kunnen werken.

Dit jaar zal deze dag moeten worden gevierd met het gezin. In een eerder interview met de Ware Tijd vertelde de Chinese televisiekok Micle Fung uit dat het feest vroeger uitbundiger werd gevierd. "Aan de hand van het aantal gerechten op de gedekte tafels kon je de status van de gastheer bepalen", legde hij uit. De traditionele gerechten op deze dag zijn paddestoelenschotel, cashewnoten met mixvlees, geroosterde doks, groenteschotel, gevulde tofu en een salade.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie