• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONRUST KOERSENFRONT BELEMMERT DEAL MET IMF

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn vergevorderd in de gesprekken die moeten resulteren in een bail-out.

Het enige dat een overeenkomst momenteel in de weg staat is de onrust op het koersenfront. De straatkoers is nog altijd hoger dan de officiële bankkoers van 14 SRD voor de USD. Het IMF vraagt van de regering om daarvan werk te maken. “Ik had gehoopt dat februari die IMF-deal rond zou komen. We hebben al meer dan 90% overeenstemming bereikt met IMF. Er is nog één punt dat een obstakel vormt bij de onderhandeling met het IMF. Maar we gaan door”, zegt president Chan Santokhi over de discrepantie op het koersenfront. De regering stelt ervan overtuigd te zijn dat de wisselkoers onder controle gebracht zal worden.

Zaterdag zijn er, bijgestaan door de deskundigen, gesprekken gevoerd met het IMF-team, waarbij ook het vraagstuk van de wisselkoers aan de orde is geweest.

Uiterlijk 31 maart moet de zaak rond herschikking van de staatsschuld afgerond zijn. Want op die datum loopt de overeenkomst met adviesbureau Lazard af.

Ook de overeenkomst met de schuldeisers van de Oppenheimer-leningen voor de stand-still verloopt op 31 maart, wat betekent dat Suriname de maand daarop wederom betalingen zal moeten plegen voor de lening van 675 miljoen USD die door het Kabinet Bouterse is aangegaan. De regering wil meer ruimte om de schulden op een overzichtelijke en verteerbare manier te herschikken. “Geef ons meer ruimte als land, zodat we de schuld niet meer hoeven te betalen, dat we de rente niet hoeven te betalen; dat is de richting die we opgaan, zodat we ademruimte kunnen krijgen. Anders moeten we op jaarbasis bijna 70 miljoen Amerikaanse Dollar betalen alleen aan aflossing van onze schuld. We hebben dat geld niet.

Dus ook dat onderhandelen we”, zegt Santokhi. Tegelijkertijd vinden er onderhandelingen plaats voor het binnenhalen van, wat de president noemt, fresh capital.

De regering houdt er echter ook rekening mee dat de onderhandelingen met IMF en de schuldeisers, en het binnenhalen van fresh capital niet het gewenste resultaat kunnen opleveren. Er zal dan gekeken moeten worden naar nationale inspanningen in onder andere de ordening van de goud- en houtsector, grondconversies en andere maatregelen om inkomsten te generen. “Wij gaan tot het uiterste en we gaan die deal met IMF goed afsluiten. We gaan die deal met Lazard goed afsluiten. We gaan die deal met de fresh capital goed afsluiten. We gaan die nationale inspanning goed afsluiten. Zodat we van dit land een prachtig land een prachtig paradijs kunnen maken”, zijn de belovende woorden van het staatshoofd.

UNITEDNEWS

 

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie