• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONDERZOEK GESTART NAAR HAITIAANSE VLUCHTEN NAAR SURINAME

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Er komt een onderzoek naar de grote groepen Haïtianen die de afgelopen tijden Suriname via de Jap Airport zijn binnengekomen, terwijl het luchtruim formeel gesloten was voor vakantiebezoeken.

Er zijn vooral dringende vragen naar hoe de Haïtianen in zulke grote getallen over visa konden beschikken. Dit is in strijd met het streng visaregime vanuit Suriname en de rest van de Caricom richting Haïti.

Er is op het hoogste niveau regelmatig overleg binnen de Caricom over de grote exodus uit Haïti naar omliggende landen. Niet alleen de illegale reizigers, maar ook de verkapte vormen van mensenhandel via de legale grensposten zijn reeds blootgelegd op deze topvergadering van de Caricom. Vandaar het aangescherpt visumbeleid.

Wat de achterliggende gedachte is van de toestroom van honderden Haïtianen naar Suriname met een gecharterd vliegtuig is nog steeds niet uitgelegd door de regering.

Ook niet hoe de mensen massaal over een visum konden beschikken. Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) wil zich liever niet op glad ijs begeven toen hem vragen hierover werden gesteld. “Ik zal het meenemen en doorgeleiden naar me collega van BIBIS en Consulaire Zaken. Ik zal me niet bezighouden met het beantwoorden van deze vraag, ten aanzien van essentiële vluchten. Dat is de reden waarom wij in Covid-clusterverband hebben geadviseerd dat er hierin een onderzoek komt”, aldus minister Jubithana.

Intussen is bekend dat een Haïtiaanse ondernemer in Surinamer het brein achter de chartervluchten was. De autohandelaar bevestigde dit zelf op een belegde persconferentie, en maakt er geen geheim van dat hij nauwe banden heeft met regeringspartij VHP. Hij ontkracht evenwel geluiden als zou hij zich met mensenhandel en mensensmokkel bezighouden.  

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie