
Ondanks verhoogde tarieven: ‘Inkomsten taxiwezen met zeker 25 procent afgenomen’
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — De Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos) zal binnen niet al te lange tijd tariefverhoging doorvoeren. Het instaptarief van SRD 20 en de ritprijs van SRD 13,50 per kilometer worden verhoogd. Hieraan liggen de alsmaar stijgende prijzen voor benzine, onderdelen en ook verhoogde WAM-premie ten grondslag, zegt voorzitter Glenn Ramadhin, eigenaar van Tourtonne Taxi, tegen de Ware Tijd.
Wat mogelijk ook een rol kan spelen bij de prijsvorming is het BTW-tarief. Het is volgens hem op dit moment niet duidelijk of ook taxibedrijven deze belasting moeten heffen. Als dat wel het geval blijkt te zijn,
zal het taxirijden nóg duurder worden.Gelukzoekers
Ramadhin: “Iedereen wordt geconfronteerd met verhoogde prijzen, ook de taxisector. Ik vrees dat als de prijzen ongebreideld blijven stijgen we op een bepaald moment zullen moeten stoppen. Het grootste probleem is dat de salarissen geen gelijke tred houden met de verhoogde prijzen en tarieven. Als het inkomen van de klant niet toereikend is, kan hij nauwelijks hogere tarieven betalen.”
“Binnen het taxiwezen heb je gelukzoekers. Ze rijden maar kort en willen snel veel geld verdienen”
De huidige tarieven gelden als richtprijs, maar de leden klagen dat ze te laag zijn. “Ondanks de verhoogde tarieven zijn onze inkomsten met ten minste 25 procent afgenomen”, benadrukt hij.
Ramadhin vindt het jammer dat tot nu toe geen enkele regering ordening heeft gebracht in de sector, waardoor de prijsverschillen soms groot zijn. “Binnen het taxiwezen heb je gelukzoekers; mensen die niet de hele dag taxi rijden. Ze rijden maar kort en willen snel veel geld verdienen. Daarom adviseer ik ook altijd om met erkende bedrijven te werken.”
Volgens de Vetahos-voorzitter weten zulke chauffeurs, de zogenoemde gelukzoekers, niet hoe de prijzen worden bepaald, waardoor tarieven worden gevraagd waarvan hij zelf schrikt. “In veel gevallen wordt taxirijden gezien als een sociaal vangnet. Kom je niet uit met je salaris dan rijd je een beetje taxi, is soms de denkwijze.”
Oudere auto’s
Dat het slechter gaat binnen het taxiwezen is volgens Ramadhin ook te merken aan het verouderde wagenpark van taxibedrijven. “Vroeger hadden we auto’s van recente bouwjaren, maar nu zie je de oudere bouwjaren terugkomen. Dat komt doordat de onderdelen voor de nieuwe auto’s veel duurder zijn. Met een auto van een ouder bouwjaar rijden maakt het iets goedkoper voor de chauffeur.”
Een andere mogelijkheid is dat hij een auto huurt bij de garage waar hij werkt. “Maar ook daar is er geen beleid. Een huurauto om taxi te rijden kost ongeveer SRD 500 per dag.” Hierdoor wordt volgens Ramadhin de prijs voor een taxirit automatisch duurder.
“Als je geen vast klantenbestand hebt, wordt het zwaar om uit te komen met wat je verdient.” Volgens hem vervoeren sommige taxi’s om die redenen, bijvoorbeeld alleen buitenlanders, voornamelijk Brazilianen, die in valuta kunnen betalen.
Geen beleid
Ramadhin ergert zich eraan dat het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie geen prijscontrole uitvoert. “Het prijsverschil van onderdelen met dezelfde kwaliteit die worden geïmporteerd, is soms groot. Hetzelfde dat je hebt met aardappelen, heb je ook met onderdelen. De ene winkelier verkoopt een kilo aardappelen voor SRD 40 en een andere vraagt er SRD 80 voor. Er is geen controle en doet iemand dat wel dan merk je dat de persoon wordt omgekocht.”
De Vetahos-voorzitter wil graag dat de sector wordt betrokken bij het maken van beleid voor het toerisme, zodat ook de chauffeurs meer kunnen verdienen. “Eén van de eerste diensten die een toerist afneemt, is een taxi, dus wij zijn erg belangrijk.”
Hij hoopt dat de overheid serieus hiernaar kijkt. “Want ook de taxichauffeurs krijgen te maken met verhoogde criminaliteit, waarbij sommige van hun dagopbrengst en persoonlijke spullen worden beroofd.”
| de ware tijd | Door: Redactie