• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ondanks felle kritiek DNA gaat forse tariefsverhoging Telesur gewoon door

| suriname herald | Door: Redactie

De verhoging van de Telesur-tarieven per 1 november gaat gewoon door ondanks felle kritiek gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de regering is de verhoging van de tarieven noodzakelijk om te voorkomen dat het telecombedrijf over de kop gaat. Assembleeleden zijn niet te spreken over de enorme tariefsaanpassing.

Terwijl het bedrijf aangeeft dat de tarieven met 24 procent omhooggaan, beweert BEP-fractieleider Ronny Asabina dat het bedrijf niet de juiste verhoging heeft voorgehouden aan de samenleving. Uit zijn eigen berekening gaat mobiel bellen met 200 procent omhoog. Vaste telefonie gaat met 68 procent de lucht in en bellen per minuut wordt 66,7 procent duurder. Hij vindt de tariefsverhoging niet kunnen.

Verschillende assembleeleden willen duidelijkheid hebben over het tot stand komen van de tarieven. Er wordt gesproken over mismanagement bij het parastataal bedrijf. Ze vragen zich af wanneer de beloofde doorlichting van Telesur plaatsvindt. De volksvertegenwoordigers eisen duidelijkheid en transparantie van de regering.

Doorlichting parastatale bedrijven
Patricia Etnel van de NPS was niet te spreken over het feit dat de tarieven aangepast worden, maar dat de salarissen hetzelfde blijven. De verhoging is volgens de politica een schrikmoment. "We weten dat de parastatale bedrijven doorgelicht moeten worden. Het is iets dat de regering ons vanaf het begin heeft beloofd en we zien het niet. We zien wel dat de bedrijven hun gang gaan met het verhogen van alle prijzen. Maar wij als parlement hebben nog niet gezien wat de doorlichting is van alle parastatale bedrijven," gaf Etnel aan.

Terwijl de tarieven bij de verschillende bedrijven marktconform worden gemaakt, vraagt de parlementariër zich af wanneer salarissen en de noden van het volk marktconform worden gemaakt.

NDP-parlementariër Jennifer Vreedzaam wilde weten wie de marktconforme prijzen heeft vastgesteld bij Telesur. Voor de samenleving is de verhoging niet te dragen, geeft ze aan. De oproep wordt gedaan aan de regering om in te grijpen. De politica vraagt zich af waar het ondersteuningsbeleid van de regering naar de sociaal zwakkeren, de mensen in het binnenland en naar de scholen toe is.

De tariefsverhoging bij Telesur gaat per 1 november in. Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk is besloten de prijzen nu pas aan te passen omdat de regering beloofd had om de afgelopen drie maanden geen prijsverhogingen door te voeren. Met andere woorden zouden de prijsverhogingen eerder moeten plaatsvinden.

Jerrel Harderwijk

| suriname herald | Door: Redactie