• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Omikron BA.5 snel dominant in Nederland

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Door een wereldwijde opmars van drie nieuwe omikron-varianten; B.2.12.1, BA.4 en BA.5, stijgen de besmettingen in meerdere landen.

Deze varianten zijn besmettelijker, onder andere door makkelijker de opgebouwde afweer door vaccinatie en/of een eerdere infectie te ontduiken dan vorige varianten.

Het aantal herinfecties na eerdere coronabesmetting in Nederland neemt dan ook sterk toe, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Uit de meest recente gegevens van de kiemsurveillance blijkt dat BA.5 in Nederland het snelste toeneemt en dat BA.4 en BA.5 samen sinds begin juni dominant zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat de BA.5-variant ziekmakender is dan de vorige omikron-varianten.

Hoewel de BA.5 niet erg ziekmakend lijkt, kan het virus nog steeds ernstige gevolgen hebben voor kwetsbare groepen en zestigplussers, waarschuwt het RIVM. Met de oplopende cijfers blijft het belangrijk om bij klachten altijd een zelftest te doen en bij een positieve test thuis te blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Vaccineren helpt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames en verkleint de kans dat je het virus overdraagt aan anderen.

Voor iedereen die voor een booster of herhaalprik is uitgenodigd maar deze nog niet heeft gehaald, is het belangrijk de prik alsnog te halen.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie