• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OM: Suri-Change zou miljoenen uit cocaïnehandel hebben witgewassen

| waterkant | Door: Redactie

Volgens het het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zijn er miljoenen euro’s, onder andere verdiend in de cocaïnehandel, door de kassa’s van de geldkantoren van Suri-Change gegaan. Vandaar dat de politie maandag binnenviel bij het hoofdkantoor van Suri-Change, vlakbij het Centraal Station in Rotterdam.

Vijf mannen, onder wie de eigenaar (73) en zijn twee zonen (49 en 45), werden deze week aangehouden. Alleen de eigenaar is inmiddels weer op vrije voeten, de rest blijft twee weken langer in voorarrest meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De oudste van de twee zonen wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij zou de spil zijn in een crimineel

financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Om al die transacties met drugsgeld te verhullen, zou hij ook hebben geknoeid met de administratie en verdachte transacties niet hebben gemeld.

Surigoud B.V. (Surigoud) werd in 1986 als voorloper van Suri-Change B.V. opgericht. Surigoud was opgericht als juweliersbedrijf annex groothandelaar in goud. Zonder haar karakter van juweliersbedrijf nochtans op te geven ging het bedrijf opereren op twee pijlers: het juweliersbedrijf en het geldtransferbedrijf (remittances), beide gevestigd in hetzelfde pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam.

Het bedrijf werd volgens informatie op haar website opgericht door Dr. Chan Baidjnath Misier (Chan Misier), die ook sedert 2005 de President Commissaris van de Surichange Bank in Suriname is. 

| waterkant | Door: Redactie