• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OM eist geen gevangenisstraf in zaak journalist Pinas

| starnieuws | Door: Redactie

Het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat. (Foto: René Gompers)

In de zaak van journalist Jason Pinas tegen drie lijfwachten van vicepresident Ronnie Brunswijk heeft rechter Duncan Nahoe geen uitspraak gedaan, zoals hij van plan was. Officier van Justitie, Rayshree Koendan heeft geen gevangenisstraf geëist tegen de verdachten Rinaldo P. (33), Toentoe K. (59) en Hugo B. (60). Het strafvoorstel is 8 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

De advocaat van de verdachten, Irvin Kanhai, heeft zijn pleidooi gehouden. Hij vindt de eis van Openbaar Ministerie O.M. ongegrond. Hij vraagt niet ontvankelijk verklaren van het OM en vrijspraak voor zijn cliënten. Koendan heeft meer ruimte gevraagd voor haar tweede reactie. Op grond hiervan is de zaak uitgesteld naar 12 juli. Advocaat van Pinas, Georgette Leter, zegt in gesprek met journalisten dat "we nog wat geduld moeten hebben". Iedereen had verwacht dat de rechter vonnis zou vellen, zoals hij op de vorige zitting op 8 maart had aangegeven. Leter merkt op dat de officier gerekwireerd heeft, maar de rechter heeft nog niet gesproken. De rechter heeft het laatste woord.

De advocaat van Leter heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend bij de kantonrechter als benadeelde partij. Als eerste is gevraagd om eerherstel van Pinas. Er zijn beschuldigingen aan zijn adres gedaan en dat wil hij gecorrigeerd hebben. "Dat is het belangrijkste voor mijn cliënt. Eerherstel publiekelijk. Daarnaast moet de mobiele telefoon vergoed worden en de kosten die de heer Pinas gemaakt heeft. Het is een minimumbedrag van SRD 28.000", zegt Leter.

| starnieuws | Door: Redactie