• donderdag 29 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEBRONNEN EN INVESTERINGSBESLISSINGEN

| dagblad de west | Door: Redactie

Met het recente succes in buurland Guyana, heeft ook Suriname hoop op olie-exploratie en -productie. Grote oliemaatschappijen zoals Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total en Apache, tonen allemaal interesse in ons land, in de hoop dat wij voor zo weinig mogelijk geld olie zullen leveren. Al geruime tijd kijkt de regering uit naar de Final Investment Decision (FID) van de buitenlandse oliemaatschappijen die voor onze kust olie en/of gas hebben gevonden.
 

Activiteiten met betrekking tot de appraisal booractiviteiten zijn momenteel gaande en hierdoor zal Suriname over nog meer informatie beschikken voor het commerciële potentieel van de ontdekkingen. In 2022 hebben

we de Krabdagu 1-put kunnen toevoegen aan de reeks van vondsten, die enorm potentieel aanbiedt en de data uit deze put bevestigen, dat er oliereserves van ruim 180 miljoen barrels aanwezig zijn. Dit is een significante vondst voor Suriname.

Op dit moment worden voor de kust van ons land twee stromingstests uitgevoerd op de Krabdagu-ontdekkingsput en er wordt een nader onderzoek gepland. De verkenningsvooruitzichten op Blok 58 (Dikkop) en Blok 53 (Baja) worden momenteel geboord, waarvan de resultaten in de komende periode worden verwacht. 
 

Dit nieuws is zeker positief, maar het is pas echt nieuws wanneer de oliemaatschappijen aangeven, hoeveel zij zullen investeren om verder andere ontwikkelingen te ontplooien. Het meest recente nieuws was dat van het in Houston gevestigde APA Corporation, die op dinsdag 21 juni had aangekondigd, dat haar joint venture met het Franse TotalEnergies, een olie-ontdekking heeft gedaan bij de exploratie van Krabdagu, ver voor de kust van Suriname. 
 

APA Corporation liet weten dat stroomtestgegevens die zijn verzameld, duiden op ongeveer 180 miljoen barrels aangesloten op de KBD-1-put. Deze zelfde joint venture APA-TotalEnergies boort momenteel de Dikkop-exploratieput in het centrale deel van Blok 58 met booreiland Maersk Valiant. Na voltooiing van de operaties in Dikkop, zal het boorplatform naar verwachting, de exploratie- en beoordelingsactiviteiten voortzetten in het centrale deel van Blok 58. 
 

Het boorschip Noble Gerry de Souza, was de afgelopen periode bezig gegevens te verzamelen in de volgende exploratieput Baja, in de zuidwestelijke hoek van Blok 53. Baja ligt 11 km ten noordoosten van de onlangs aangekondigde ontdekking van Blok 58 in Krabdagu en zal Maastrichtian en Campanian doelen testen. Keerpunt heeft vernomen, dat de gegevens van deze boringen binnen de komende twee weken bekend worden gemaakt en dat de FID rond eind van dit jaar nog zal worden gedaan door de oliemaatschappijen. De huidige Surinaamse regering wil na jaren van politieke onrust, naam maken in de oliewereld en stimuleert economische stabiliteit en groei. 
 

Het aantrekken van olie-investeringen van buitenlandse bedrijven werd pas mogelijk na de succesvolle ontdekking van olie in diepe putten in 2015, na ongeveer 60 jaar falen in ondiepe wateren. Olie-experts geloven dat er minstens 3 tot 4 miljard vaten aan reserves in de wateren van Suriname zijn, wat buitenlandse bedrijven een gokje biedt dat de moeite waard is voor de toekomst van de olie in de regio. Begin 2021 deden Total en Apache Corporation een belangrijke olie- en gasvondst voor de kust van Suriname bij de Keskesi East-1-bron, in Blok 58. Om verdere internationale investeringen te verwerven en exploratie in offshore Suriname te bevorderen, heeft de overheid via Staatsolie in 2021, een ondiepwaterveiling afgerond. Dat zag de Surinaamse toezichthouder voor de petroleumindustrie tegen het einde van dat jaar drie blokken toekennen.
 

Exploitant TotalEnergies en partner Qatar Petroleum, tekenden contracten voor de ondiepwaterblokken 6 en 8 met respectievelijk een belang van 49 procent en 20 procent, terwijl de resterende 40 procent in handen is van Staatsolie.

De Amerikaanse energiegigant Chevron, die ook deelnam aan de veiling, kreeg een aandeel van 60 procent in Blok 5 in ondiep water, waarbij 40 procent in handen bleef van Staatsolie. In december 2021 verkocht Chevron een belang van 20 procent in Blok 5 aan Royal Dutch Shell.
 

Vervolgens tekende Staatsolie in april 2022 een productiedelingsovereenkomst met Chevron voor Blok 7 in ondiep water, waarbij 80 procent werd toegekend aan de Amerikaanse energiesupermajor met behoud van een belang van 20 procent. Chevron heeft ook een belang van 33,3 procent in diepwaterblok 42, dat grenst aan blok 58 en het Canje-blok in het naburige offshore-Guyana.
 

Die ondiepwaterblokken zijn niet onderzocht en er wordt aangenomen dat ze een aanzienlijk oliepotentieel hebben, waarbij analisten speculeren, dat ze zich op dezelfde olie-vaargeul bevinden die door Blok 58 loopt.

| dagblad de west | Door: Redactie