• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oli Moni: Subsidie 1 tank brandstof per maand

| starnieuws | Door: Redactie

De kostprijs van ongelode benzine (rode lijn) is de afgelopen maand gedaald. Toch is de pompprijs (groen) nog steeds onder de kostprijs. (Presentatie Viren Ajodhia)

De regering is van plan de 'middenklasse' tegemoet te komen met een subsidie voor brandstof 'Oli Moni'. Binnenkort kunnen mensen zich registreren via de website die nu in testfase is. Viren Ajodhia, adviseur op Financiën en Planning, zei gisteren op een persconferentie dat het gaat om 1 tank brandstof voor PI, P2 en P3. Zwaardere personenvoertuigen als P4 komen niet in aanmerking. Het gaat om 133.000 voertuigen en ruim 24.000 bromfietsen. Bussen, vrachtwagens en boten zullen apart worden tegemoetgekomen. Het gaat nu om huishoudens. De subsidie gaat per 1 september in. Er wordt al een pilot gedraaid.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking voerde aan dat de regering onderkent dat mensen het moeilijk hebben. Vandaar dat dit besluit is genomen om de samenleving tegemoet te komen. Voor de ‘Oli Moni’ is een speciale website gebouwd, waar men zich zal kunnen registeren na de testfase.

De pompprijs van diesel (groen) is veel lager dan de kostprijs.

De aanvraag van personen, zal worden beoordeeld. Er zullen criteria bekendgemaakt worden over wie in aanmerking komen voor de subsidie. Één persoon kan slechts één voertuig registreren. De persoon krijgt een QR-code en een pinpas. Hiermee kan met de mobiele telefoon getankt worden bij de pompstations, die de code kunnen scannen. De brandstof die gesubsidieerd wordt, is één maand geldig. Als deze niet gebruikt is, vervalt ze. Besloten is om een geldbedrag toe te kennen aan personen die in aanmerking komen.

Ajodhia gaf een presentatie waaruit blijkt dat de pompprijs nu hoger is dan de kostprijs van olie. De regering subsidieert per maand tussen de SRD 150 miljoen en SRD 200 miljoen. Hoewel de wereldmarktprijs van de olie omlaag gaat, is de kostprijs nog steeds hoger dan de pompprijs. Zolang de kostprijs niet onder de pompprijs komt, zal de prijs niet verlaagd kunnen worden, legde Ajodhia uit. In december zal het project geëvalueerd worden.

| starnieuws | Door: Redactie