• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Nu is het een kwestie van een naam intikken in de zoekbalk’

| de ware tijd | Door: Redactie

Deel Surinaamse geboorteakten in online database beschikbaar

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — Het eerste deel van de database van de Burgerlijke Stand van Suriname (nu CBB) staat vanaf vandaag vanaf tien uur ’s morgens online op de website van het Nationaal Archief Suriname (NAS). Het gaat om geboorteaangiften in Paramaribo tussen 1828 en 1921.

“Dit betekent dat het voor heel veel mensen eenvoudig is gemaakt om hun voorouders in Suriname, gewoon thuis van achter hun computer, te vinden, familiegeschiedenis uit te pluizen, maar ook verbinding tussen mensen te leggen”, zegt Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen tegen de Ware Tijd.

“Als

je een Nederlander erop zet, is de kans groot dat de persoon ze niet snapt en dan zullen er fouten worden gemaakt”

De publicatie is mogelijk gemaakt door steun en inzet van honderden vrijwilligers die de ruim 63.000 geboorteakten vanaf september 2021 hebben ingevoerd in een database. Sinds de nieuwe website van het NAS begin dit jaar werd gelanceerd staan de scans van de Burgerlijke Stand uit 1828 en 1921 al online.

Echter, het zoeken in die pagina’s met duizenden foto’s (scans) was niet te doen. Er werd daarom alles aan gedaan om de informatie in de database te omschrijven. Van Galen:

“Nu is het een kwestie van een naam intikken in de zoekbalk en dan vind je een aantal namen. Daaruit kan je kijken wie familie is aan de hand van de akte.”

Voorouders

Het digitaliseren van de akten en online beschikbaar stellen is een project van de stichting Historische Database Suriname en de Cariben, waarin het NAS, de Anton de Kom Universiteit, Radboud Universiteit en de nationale archieven van Nederland en Curaçao zijn aangesloten. Sinds 2017 werkt de organisatie aan de online publicatie van bevolkingsarchieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Dit project was een initiatief van Van Galen, die samen met historicus Maurits Hassankhan een crowdfunding- en crowdsourcing-project startte om de slavenregisters online te krijgen. In 2018/2019 werden de Surinaamse slavenregisters online gepubliceerd. “Gelijk daarna vonden we dat ook de informatie van mensen na de slavernijperiode beschikbaar moest zijn. Zeker voor mensen die geen voorouders in de slavernij hadden, zoals de Surinamers wiens voorouders uit India, Indonesië of China kwamen”, legt Van Galen uit.

Vrijwilligers gezocht

Nu wordt eraan gewerkt om de geboorteakten van de districten zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. Na de geboorteakten volgen de overlijdens- en huwelijksakten. Voor het verwerken van al deze info zoekt de organisatie Surinaamse vrijwilligers. “Het is een uitdaging om die informatie uit de scans te beschrijven. Surinamers zouden mogelijk de namen beter herkennen. Als je een Nederlander erop zet is de kans groot dat de persoon ze niet snapt en dan zullen er fouten worden gemaakt. Dat willen we voorkomen, vandaar ons verzoek om Surinaamse vrijwilligers”, verklaart Van Galen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website hsdc.ning.com. Hij ziet het liefst leerkrachten, ambtenaren die bij de Burgerlijke Stand hebben gewerkt en mensen die familieonderzoek hebben gedaan en ervaring hebben met het lezen van handgeschreven teksten. “Ook andere belangstellenden mogen zich aanmelden. We hebben eenvoudige programma’s waarin je wordt getraind om de teksten te kunnen beschrijven.”

Van Galen hoopt de overlijdensakten uit de periode 1828-1880 in het komende najaar al online beschikbaar te kunnen stellen. Hij merkt wel op dat dat is gebonden aan de Surinaamse wetgeving. Geboorteaktes mogen pas na honderd jaar openbaar worden gemaakt, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na vijftig jaar

| de ware tijd | Door: Redactie