• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nu al nadenken over gasindustrie

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

Nu al nadenken over gasindustrie

13/10/2021 10:04 - Van onze redactie

 

PARAMARIBO - Staatsolie-directeur Annand Jagesar houdt nog een slag om de arm, maar ontkent in gesprek met de Ware Tijd niet dat - ongeveer vijf tot zeven jaar na de eerste olieproductie - Suriname min of meer ‘gedwongen’ ook gasproducent wordt. TotalEnergies en partner Apache melden dat zij in blok 58, waar zij op zoek zijn naar olie, zijn gestuit op meer gas dan in eerste instantie was gedacht. “Op geen enkele manier zullen wij het gas affakkelen. Er zal een manier moeten worden gezocht om dit te gelde te maken”, luidde het commentaar van TotalEnergies-topman Patrick Pouyanne enkele dagen terug tegenover OILnow, een gespecialiseerde publicatie over olie.

Geconfronteerd met deze uitspraken laat Jagesar blijken dat de soep niet zo heet wordt gegeten als voor de leek zou lijken. "De eerste vijf tot zeven jaar kan je het gas terugpompen om de productie op een bepaald peil te houden, maar daar kan niet oneindig mee worden doorgegaan", legt hij uit. Het vermoeden bestaat dat er zich - los van de olie - een oud gassysteem voor de kust van Suriname bevindt. Verdere exploraties zullen hierover meer duidelijkheid moeten brengen. Jagesar is het eens met Pouyanne dat er nu al aan moet worden gedacht wat te doen met het gas.

Investeringsbeslissing

Samen met partner Apache heeft TotalEnergies tot nog toe in blok 58 met de Maka Central, Sapakara West, Kwaskwasi, en Sapakara South 1 vier goede putten geboord. De vijfde, Keskesi South 1, bleek een misser te zijn. Recent liet president Chandrikapersad Santokhi blijken vol ongeduld te wachten op de investeringsbeslissing die in december moet komen, omdat pas dan een plan kan worden gemaakt om nog vóór de productie een deel van de voorraden te gelde te maken. De financiële druk schijnt van dien aard dat enkele dagen terug vicepresident Ronnie Brunswijk zelfs opperde om druk uit te oefenen dat de oliemaatschappijen meer tempo maken.

TotalEnergies blijft bij haar eerdere standpunt dat pas tegen het einde van het jaar uitlatingen kunnen worden gedaan over de omvang van de nu ontdekte olievoorkomens. Het streven blijft om in 2025 in productie te gaan. "We zouden graag zo snel als mogelijk de eerste olie produceren om inkomsten te verdienen, maar wat wij nu bemerken is dat de gasvoorraden vrij groot zijn en dus moet de vraag ook worden beantwoord wat daarmee te doen", aldus Pouyanne.

Brazilië

Met een soortgelijke situatie in Guyana, lijkt het voor de TotalEnergies-topman goed als dat land en Suriname samen optrekken bij het commercialiseren van hun gasvoorraden. Evenals andere deskundigen voorziet hij dat de voorkomens veel groter zijn dan de beide landen kunnen absorberen. In verband hiermee is de Braziliaanse president Jair Bolsonaro uitgenodigd om begin komend jaar naar Suriname te komen, met als ultieme doel dat de beide landen gas leveren aan het noorden van Brazilië. In Guyana zijn al voorzichtige studies gedaan om het gas aan wal te krijgen. De opbrengst voor Guyana zou kunnen oplopen tot ongeveer negenhonderd miljoen US dollar.

Uit de woorden van Pouyanne blijkt dat haast moet worden gemaakt met de plannen van Suriname en Guyana aangezien TotalEnergies geen gas zal affakkelen. In Guyana doet ExxonMobil dit wel in bepaalde mate. Internationaal is TotalEnergies één van de voorlopers om milieuvervuiling, wat mede door het affakkelen wordt veroorzaakt, tegen te gaan.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie