• zondag 05 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Zuid-Afrika

| suriname herald | Door: Redactie

Wetenschappers in Zuid-Afrika hebben een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Ze weten nog niet of die besmettelijker is dan de bestaande varianten of gevaarlijker is voor mensen als ze besmet raken.

De B.1.1.529-variant kent meer dan tien mutaties en volgens sommige media zelfs meer dan dertig. Dat is volgens de ontdekkers een reden tot zorg, omdat hij daardoor mogelijk makkelijk overdraagbaar is.

In Zuid-Afrika zijn nu zo'n 100 besmettingen met deze variant bekend, de meeste in de provincie Gauteng, waar meer dan twaalf miljoen mensen wonen. Mogelijk is 90 procent van de mensen die nu besmet raken in Gauteng drager van dit virus.

Ook in Botswana en Hongkong zijn gevallen bekend. In Hongkong gaat het om een reiziger die uit Zuid-Afrika kwam. Zuid-Afrika heeft een spoedzitting van de coronawerkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangevraagd.

De Vlaamse virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst zien voorlopig geen reden is voor paniek. "De vraag is hoe besmettelijk de variant is en dat is iets wat we goed monitoren", aldus Van Ranst tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Een virus varieert continu", zei Van Gucht tegen dezelfde krant. "Wanneer je ziet dat een variant opduikt die een voordeel lijkt te hebben op andere varianten, dan pas wordt het interessant."

NOS

| suriname herald | Door: Redactie