• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe Omicron variant vermoedelijk al in Nederland

| starnieuws | Door: Redactie

Mensen wachten voor een "Afsprakenbalie" voor quarantaine- en Covid-19-testafspraken op Schiphol, nadat de Nederlandse gezondheidsautoriteiten hadden gezegd dat 61 mensen die in Amsterdam aankwamen op vluchten vanuit Zuid-Afrika positief testten op Covid-19. (Foto: Reuters)

Tussen de 61 gevallen van Covid-19 die zijn ontdekt onder mensen die vrijdag vanuit Zuid-Afrika in Nederland zijn aangekomen, zijn hoogstwaarschijnlijk enkele infecties van de nieuwe Omicron-variant. De gevallen werden ontdekt onder 624 passagiers die vrijdag met twee vluchten op Schiphol aankwamen voordat de Nederlandse regering het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika beperkte vanwege zorgen over de variant.

In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren zijn twee gevallen van de nieuwe Omicron-coronavirusvariant ontdekt en is er een vermoedelijk geval gevonden in het westen van het land, zeiden gezondheidsfunctionarissen zaterdag. De twee mensen met de variant kwamen op 24 november Duitsland binnen op de luchthaven van München, voordat Zuid-Afrika werd aangewezen als gebied met virusvarianten. De geïnfecteerden zijn nu geïsoleerd, zei het Beierse ministerie van Volksgezondheid, zonder expliciet te zeggen dat ze uit Zuid-Afrika kwamen.

"Bij een aantal van de geteste personen wordt vermoed dat de Omicron-variant is gevonden", zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een verklaring. Een woordvoerder van het RIVM zei dat het "vrijwel zeker" was dat het om de nieuwe variant ging, maar dat er verder getest moest worden om absoluut zeker te zijn. Het RIVM wil niet zeggen in hoeveel gevallen het vermoedt dat het om de omicronvariant gaat.

De passagiers van de vluchten van vrijdag werden gescheiden gehouden van andere reizigers en degenen die positief testten, worden nu geïsoleerd gehouden in een hotel in de buurt van de luchthaven. Een woordvoerder van KLM zei dat de passagiers op de vlucht negatief hadden getest of een vaccinatiebewijs hadden getoond voordat ze op vliegtuigen in Kaapstad en Johannesburg stapten.

"Het gaat te ver om te zeggen dat we verrast zijn" door het hoge aantal gevallen, aldus een woordvoerder van KLM. "Maar we hebben geen verklaring."

De woordvoerder zei dat het mogelijk was dat veel van de positieve gevallen onder gevaccineerde mensen waren, of dat een ongebruikelijk aantal mensen infecties kreeg nadat ze negatief hadden getest.

De Nederlandse gezondheidsautoriteiten probeerden contact op te nemen met zo'n 5.000 andere passagiers die sinds maandag uit Zuid-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië of Zimbabwe zijn gereisd om hen aan te sporen zo snel mogelijk een Covid-19-test te doen.

Nederlanders mogen nog steeds terugkeren uit zuidelijk Afrika, terwijl EU-burgers op doorreis naar hun thuisland mogen. Medisch personeel, vliegtuigpersoneel en mensen met dringende behoeften mogen ook nog steeds reizen. KLM blijft vluchten naar de regio uitvoeren, maar alle reizigers moeten nu voor vertrek negatief testen en bij aankomst in Nederland minimaal vijf dagen in quarantaine gaan.

De nieuwe variant is gedetecteerd, net nu veel Europese landen worstelen met een toename van het aantal gevallen van coronavirus.

De Nederlandse regering heeft vrijdag de nachtelijke sluiting van bars, restaurants en de meeste winkels aangekondigd, omdat ze probeert een recordbrekende golf van Covid-19-gevallen in te dammen die haar gezondheidszorgsysteem overspoelt. Vanaf vandaag tot en met minstens 18 december geldt de avondlockdown. Horeca, winkels, bioscopen, theaters, musea, pretparken én evenementen moeten de deuren sluiten tussen 17 uur en 5 uur ‘s ochtends. Een uitzondering geldt voor supermarkten en drogisterijen, zij mogen tot 20 uur openblijven.

| starnieuws | Door: Redactie