
Nieuwe behandelkamer St. Vincentius Ziekenhuis voor patiënten met bloedkanker
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Patiënten met kanker die ook chemotherapie krijgen hebben een verminderde afweer dus het is ook niet wenselijk dat ze met iemand met diarree of een longontsteking worden geplaatst. Chemotherapie is niet niks en daar wil je andere patiënten dan ook niet aan blootstellen.” Dit zei Nicole Oldenstam, internist-hematoloog in het St. Vincentius Ziekenhuis zaterdag bij de opening van de nieuwe dag behandelkamer voor patiënten met bloedkanker.
De opening werd bewust op vier februari, Wereldkankerdag, gedaan. Op die dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker op de mens. Oldenstam gaf aan dat het
succesvol behandelen van kanker ook te maken heeft met de situatie waarin men zich bevindt.“Heel emotioneel vertelde zij hoe zwaar de afgelopen jaren voor haar zijn geweest toen ze in 2021 te horen kreeg dat ze bloedkanker had, net nadat haar zoon was komen te overlijden”
Zorg
Daarmee doelde zij op onder andere de beschikbaarheid van een goede gezondheidszorg. De arts die zich bezighoudt met het diagnosticeren, begeleiden en behandelen van patiënten met verschillende bloedkankersoorten zoals leukemie en lymfeklierkanker laat weten dat kankerzorg voor iedereen gelijk zou moeten zijn.
Dat het voor patiënten in Suriname heel zwaar is vanwege de hoge kosten die ermee gepaard gaan bevestigde de bloedkanker patiënt Philomena Troenodijoto. Heel emotioneel vertelde zij hoe zwaar de afgelopen jaren voor haar zijn geweest toen ze in 2021 te horen kreeg dat ze bloedkanker had, net nadat haar zoon was komen te overlijden.
“De hoge kosten voor de medicijnen maken ook dat wij als patiënten gaan stressen wat ook niet bijdraagt aan een spoedig herstel”, zei ze. Per ampul moet ze nu SRD1.650 neertellen elke zes weken en de medicijn moet ze twee jaar lang gebruiken.
Troenodijoto kan slechts een deel van de medicijnen betalen dus ze hoopt dat het ministerie van Volksgezondheid iets kan betekenen voor de kankerpatiënten. “Je gaat dus niet dood aan de ziekte zelf maar omdat je de behandelingen en medicijnen niet kunt betalen”, stelt de patiënte.
Donaties
“Door de slechte economische crisis waarin Suriname zich bevindt is het heel moeilijk om aan donateurs te komen. Ik was zes maanden bezig om aan de benodigdheden voor deze dagbehandelkamer te kunnen komen”, stelt Oldenstam. De kamer is bruikbaar maar nog niet compleet omdat de arts graag nog het een en ander zoals een airco wil plaatsen.
Nadat zij dit aanhaalde kreeg zij terstond de toezegging van een donateur die aanwezig was bij de opening, dat zijn bedrijf zal zorgen voor een airco. Ook de beschikbaarheid van internet in de ruimte wil de arts graag mogelijk maken omdat een patiënt die behandeld wordt daar uren moet doorbrengen.
De kamer biedt de mogelijkheid aan zes patiënten om tegelijkertijd behandeld te worden. De rustgevende muurschilderingen en de televisies die geplaatst zijn maken het aangenaam voor de patiënt. Het volgend project van Oldenstam is de uitbreiding van de sikkelcelruimte. Ze geeft aan dat zij daarvoor alle benodigde middelen binnen heeft. De technische dienst is druk bezig met het opknappen van die ruimte.
| de ware tijd | Door: Redactie