• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuw-Zeeland vist 3,2 ton coke op

| starnieuws | Door: Redactie

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben 3,2 ton cocaïne in beslag genomen bij hun grootste drugsvangst ooit. (Foto: New Zeeland Defence Force)

De marine van Nieuw-Zeeland heeft een drijvende lading cocaïne onderschept in de Stille Oceaan, in wat volgens het land de grootste drugsvangst ooit is. De voorraad - met een totaalgewicht van 3,2 ton (3.200 kg) en een waarde van US$316
miljoen - werd honderden kilometers ten noordwesten van Nieuw-Zeeland gevonden.
De politie dacht dat het bestemd was voor Australië, waar het genoeg zou zijn geweest om die markt een jaar lang te bedienen.De pakketten waren opgehangen met boeien en sommige waren gelabeld met een Batman-symbool.Foto's vrijgegeven door de politie en defensie van Nieuw-Zeeland toonden ook cocaïnepakketten met een zwart klavertje vier-symbool. Dit waren de "handelsmerklogo's" voor de drugsproducenten, vermoedelijk in Zuid-Amerika, zeiden Nieuw-Zeelandse functionarissen."Dit is met enige marge de grootste vondst van illegale drugs door Nieuw-Zeelandse instanties", zei de Nieuw-Zeelandse politiecommissaris Andrew Coster woensdag. "Het is meer dan Nieuw-Zeeland in 30 jaar zou gebruiken", voegde hij eraan toe.De marine van Nieuw-Zeeland heeft vorige week een schip ingezet om de enorme lading, die 81 balen cocaïne bevatte, op te halen. Ze werden dinsdag naar Auckland op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland gebracht en naar een veiligheidsfaciliteit gebracht om te worden gedocumenteerd en vernietigd, zeiden functionarissen."We geloven dat we de operatie van een internationaal crimineel syndicaat een flinke klap hebben toegebracht", zei Coster.De autoriteiten hebben geen details bekendgemaakt over de operatie of hoe ze de drugs hebben gevonden. Maar ze zeiden dat hun partners in de inlichtingengroep Five Eyes - waartoe Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS behoren - hulp hadden geboden.

| starnieuws | Door: Redactie