• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NIERTRANSPLANTATIE IN SURINAME VOLGENS INTERNATIONALE STANDAARDEN

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: Mirza Idu van het Diaspora Medisch Team.

Voor nierpatiënten in Suriname was 3 maart een zeer bijzondere dag: de opening van de niertransplantatie polikliniek in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ).

De nieroperaties zullen conform internationale standaarden plaatsvinden. Een nierpatiënt van 30 jaar heeft met dialyse een levensverwachting van nog 15 jaar. “Met een operatie van twee uur geef je zo een patiënt een extra levensverlenging van 20 jaar”, zegt zorgdeskundige, Mirza Idu van het Diaspora Medisch Team.

Idu is lid van een team dat jaarlijks ongeveer 200 niertransplantaties uitvoert. “De helft daarvan is afkomstig van levende donoren. We zijn werkzaam in een stad waar er heel veel mensen van Surinaamse origine woonachtig zijn. Wij als transplantatieteam hebben behoorlijke ervaring opgedaan ten aanzien van transplantaties bij mensen van Suriname origine”, zegt de specialist uit Amsterdam.

Het Diaspora Medisch Team is samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC), Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en SVZ betrokken bij de opzet en bedrijfsvoering van de niertransplantatie polikliniek. In het voortraject werd op instructie van president Chandrikapersad Santokhi aangeklopt bij het Diaspora Medisch Team uit Nederland, en het team vervolgens expertise heeft ingeroepen. Pranobe Oemrawsing, interventie-cardioloog, van het Diaspora Medisch Team is overtuigd dat er successen geboekt zullen worden met dit kliniek.

De ingreep zal via kijkoperaties gebeuren, waarbij er ook voor gezorgd moet worden dat de donor zo snel als mogelijk hersteld. Veiligheid is van ultieme belang voor de specialisten. Centraal staat dat de cliënt kwalitatief goede zorg tegen een zo laag mogelijke prijs krijgt. Echter, het is het niet uitgesloten dat er mogelijke risico’s gepaard gaan met de transplantaties.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie