• dinsdag 07 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Niemand is volmaakt. Iedereen heeft een beperking’

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — “Niemand is volmaakt. Iedereen heeft een beperking, maar iedereen heeft ook een talent. Die zal je verder moeten ontwikkelen.” Zo sprak Marjorie Struike, hoofd van het Bureau Speciaal Onderwijs (BSO) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), vrijdag 800 leerlingen van het speciaal onderwijs bemoedigend toe. Zij deed dat aan de vooravond van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking op 3 december.

Binnen dit verband hebben de leerlingen zich uitgeleefd in het SVB-stadion aan de Letitia Vriesdelaan. Zij deden op deze sportdag mee aan verschillende spelen, zoals voetbal, trefbal, atletiek en zumba-oefeningen als warming-up.

“Soms hebben

we mensen nodig die het dak opklimmen, kijken wat het probleem is en dan de reparaties doen”

Het is volgens Struike geen ramp als sommige jeugdigen theoretische lessen niet goed kunnen volgen. Ook de praktijk is namelijk belangrijk. “We hebben soms niets aan iemand die met zijn schrift staat uit te leggen hoe het probleem op te lossen. We hebben dan de mensen nodig die het dak opklimmen, kijken wat het probleem is en dan de reparaties doen”, aldus een motiverende Struike.

Beperkte financiën

Het BSO nodigde zeven scholen uit voor de activiteit. Het gaat om de Jules Fernandesschool, SO Maretraite, SO Livorno, SO Lamtoro, VSO Flora, VSO Emma en VSO Ilse Labadie. Het lag in de bedoeling en om alle bijzondere scholen onder te brengen, maar de beschikbare financiën lieten het niet toe.

Verschillende bedrijven hebben een vorm van sponsoring gedaan voor de sportdag. Fatum, de Melkcentrale en NV Havenbeheer deden een financiële geste, terwijl Telesur zorgde voor tenten, Fernandes voor bollen en snack en DTS voor water. De Ilonka Elmont Foundation zorgde voor fruit en een dj. De sportster kwam zelf ook een kijkje nemen bij de activiteit.

In oktober 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 december uit tot Internationale Dag van Mensen met een Beperking. Deze dag is bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op ‘alle niveaus’ op de agenda te houden.

| de ware tijd | Door: Redactie