• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Niemand durfde’

| de ware tijd | Door: Redactie

REFLECTIE / Iwan Brave

Óf de vicepresident liegt glashard, óf hij heeft een kortetermijngeheugen, óf hij is gewoon sluw en geslepen. Het kan allemaal zijn. Als het gaat om het ‘family and friends’-beleid durft Brunswijk schaamteloos te beweren, verwijzend naar de ‘vorige regering’: “Toen durfde niemand wat te zeggen.”

Om te kokhalzen zo’n zwak verweer. Behalve dat het niet waar is, dien je je ook niet te wassen in het vuile badwater van de ‘vorige regering’. Minister Ramdin van Bibberibis paste dat trucje ook een paar keer toe tijdens een persconferentie. Maar we laten even deze oude koe in de sloot.

Deze regering durft te suggereren dat de pers tijdens de ‘vorige regering’ – ze bedoelen natuurlijk ‘Bouterse’ – “niets durfde te vragen of te zeggen”.

Het was vaak niet kritisch of doortastend. Maar om te beweren dat de pers ‘bang’ was voor Bouterse, vanwege zijn bloedige trackrecord, die zelfs Halloween naar de kroon steekt, is gewoon een flagrante leugen. Een akelige, hardnekkige ontkenning, alleen omdat je recht wil praten wat volstrekt krom is. En dat is je ‘family and friends’-beleid.

Ik durf keihard te stellen dat Bouterse tot dan de president met de meeste kritische pers was. Ook vanuit het maatschappelijk middenveld werd hij flink onder vuur genomen. Mede op basis daarvan heeft hij een maand eerder zijn paarse puinhoop aan trappelende Chan overgedragen. Die zou het varkentje wel even in ‘200 dagen’ grondig boenen.

Elke regering wordt afgerekend op haar specifieke gepretendeerde of geveinsde mores. De NDP beweert ‘democratisch’ te zijn. Daarom werd Bouterse flink onder de staatsrechtelijke en rechtsstatelijke ‘loep’ gehouden. Jouw gewekte verwachtingen waren: afrekenen met vriendjespolitiek. Maar je tilt het daarentegen zelfs naar de ‘next level’; dan ‘durven’ wij vooral jóu hierover te vragen. Óf dit gaat het (moreel) verstandelijk vermogen van Brunswijk te boven.

| de ware tijd | Door: Redactie