• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nickerianen ondervinden weer last van rattenplaag

| dagblad suriname | Door: Redactie

Al een geruime tijd was het bekend dat er in het district Nickerie een rattenplaag heerste. Eerst kwam het verhaal over de Ziekte van Weil, gevolgd door het verhaal over een vuilstortplaats die werd opgeruimd, maar het bleef niet daarbij.

Groot verlies voor padieboeren

De padieboer Sewbaran doet zijn relaas tegenover de redactie van Dagblad Suriname. Hij geeft te kennen, dat hij heel veel padie heeft verloren door ratten. Hetgeen hij nog kon verkopen is net om de kosten die hij heeft gemaakt te dekken en sommige kosten kon hij zelfs niet uit het geld betalen. Vele hectares zijn niet bespaard gebleven.

Verder geeft hij te kennen, dat enkele andere boeren net zoveel schade hebben geleden door de ratten. Voor hen is het nu een situatie net te weten hoe verder, want weer planten is voor nu helemaal geen optie.

Oproep naar de regering

Boer Sewbaran is al geweest naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), afdeling Henar, om zijn klachten over de ratten daar te deponeren. Hij heeft echter niets bevestigend gehoord van dat LVV-kantoor. Hij weet dat het nu een zware tijd is en zegt, dat hij hoopt dat er vanuit de kant van de regering nog een oplossing komt voor alle boeren die verlies hebben geleden.

Burgers zijn ongerust

Bewoners van het district hebben ook hun eigen ervaring met de ratten in de woonbuurten gedeeld. De grote ratten lijken soms op awari’s geven ze aan. “Ze rennen over het geheel erf en ik word er echt bang van. Ik vrees alleen nog maar voor het krijgen van de Ziekte van Weil”, zegt Angelique in gesprek met Dagblad Suriname. Ze zegt verder, dat ze het jammer vindt wat er nu gebeurt. Ze zegt ook, dat er nu heel veel misgaat in het land. Voor haar is het ook een mysterie om te weten wat er zich afspeelt. 

GW

| dagblad suriname | Door: Redactie