• woensdag 21 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Newmont overhandigt vacuümbiopsie-apparaat aan AZP

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Newmont Suriname heeft een vacuümbiopsie-apparaat geschonken aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ten behoeve van het Mammacentrum.

In april 2018 is het Mammacentrum geopend en al gauw bleek dat er iets ontbrak in de mammazorg. Stereotactische vacuümbiopsie bleek het ontbrekend onderzoek te zijn en die moest ingevuld worden om te voorkomen dat Suriname vrouwen met borstkanker, welke met de reguliere onderzoeksmogelijkheden niet vast te stellen is, moet wegsturen naar het buitenland.

Het is het laatste hulpmiddel in de keten van borstkankeronderzoek waarbij antwoord gegeven moet worden op de vraag of het wel of geen borstkanker is. Het is een low -frequency maar high- impact onderzoek, wat betekent dat het onderzoek in de frequentie laag is, maar de uitkomst zeer ingrijpend is.

“Wel of geen borstonderzoek voor borstkanker en de behandeling die daaraan gekoppeld is, wel of niet amputeren van de borst, dat is waarover we praten”, vertelt Iswardath Thakoer, afdelingshoofd Radiologie AZP.

Shirley Sowma-Sumter, Director External Relations van Newmont Suriname, is dankbaar en verheugt dat het mijnbouwbedrijf een bijdrage kan leveren aan dit aspect van de medische zorg. “Voor Newmont is het ook van belang dat we samenwerken met het Academisch Ziekenhuis. Dat doen wij op verschillende manieren en wij kijken uit naar uitbreiding van de samenwerking met het AZP”.

In oktober 2019 is een donatieverzoek gedaan bij Newmont voor een vacuümbiopsie-apparaat ter waarde van € 59.680. Het ziekenhuis kreeg al gauw de goedkeuring van Newmont. Na een jaar werd het apparaat gekocht en vandaag officieel overhandigd aan het AZP.

Het ziekenhuis is nu in staat om de volledige diagnostiek en de daaraan gekoppelde behandeling te doen om de beste uitslag voor de patiënt te garanderen. Deze radiologische mammazorg zal aan de gehele gemeenschap geboden worden.

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie