• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Netanyahu definitief ‘afgeserveerd’ als premier van Israël

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie

Benjamin Netanyahu heeft zijn macht na 12 jaar in Israël verloren, nadat het parlement van het land zondag 13 juni met een minieme meerderheid van 60 voor- en 59 tegenstemmen had ingestemd met een nieuwe regeringscoalitie zonder zijn Likud-partij. Leden van Likud riepen ‘schande’ en maakten de nieuwe premier Naftali Bennett uit voor leugenaar toen hij de plannen van zijn regering uiteenzette.

De rechtse nationalist Naftali Bennett, van de Yamina-partij, zal worden beëdigd als de nieuwe premier. De partij ‘Rechtsaf’ van Bennett is met zeven zetels niet groot, maar toch mag de 49-jarige politicus de volgende premier van Israël worden. Dat komt, omdat Lapid zonder Bennett geen meerderheid in het parlement had kunnen krijgen.

De nieuwe coalitie bestaat uit partijen die ideologisch sterk uiteenlopen en ook een Arabische partij. Eensgezind waren deze acht partijen in hun streven om een eind te maken aan het ruim 12 jaar durende premierschap van Benjamin Netanyahu. De coalitie beschikt in het parlement over een minimale meerderheid met 61 van de 120 zetels.

Nu het parlement akkoord is, staat de rechtse nationalist Bennett twee jaar aan het roer van het land. Daarna zal centrumpoliticus en coalitiepartner Yair Lapid het stokje van hem overnemen.

De 57-jarige Lapid is de architect van de coalitie en leidde het afgelopen jaar de oppositie tegen premier Netanyahu. Israël leerde hem eerder al kennen als journalist en als tv-presentator. Negen jaar geleden maakte Lapid de overstap naar de politiek toen hij de seculiere middenpartij ‘Er is een toekomst’ oprichtte.

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie