• maandag 25 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederlandse Defensie op bezoek met 47e Onafhankelijkheidsdag

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan is in verband met de 47e Onafhankelijkheidsdag van Suriname op bezoek. De gasten zijn maandag aangekomen en ze zullen op vrijdag 25 november ook deelnemen aan de parade en het defilé.

Het havenbezoek is ook bedoeld om de banden met Suriname op defensiegebied verder aan te halen en te verdiepen. Dit laat de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht weten.

Naast de commandant en de bemanning van het marineschip is ook de directeur Internationale Militaire Samenwerking, brigadegeneraal Jan Blacquiere, op bezoek. Zijn aanwezigheid onderstreept en versterkt het belang dat de Nederlandse defensie hecht aan

de Surinaams Nederlandse militaire samenwerking.  

Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied heeft saluutgranaten meegenomen voor de ceremoniële 21 saluutschoten tijdens Srefidensi.  Ook is er een donatie aan schoolboeken van een school in Bonaire meegenomen voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

Samenwerken

“In 2021 hebben de Surinaamse en Nederlandse ministers van Defensie een intentieverklaring ondertekend. Sindsdien is de militaire samenwerking sterk toegenomen. Beide landen willen de militaire samenwerking de komende jaren verder versterken”, luidt een passage uit het bericht.

Drie Surinaamse militairen zijn vorige week naar Curaçao gereisd om voor een periode van drie weken mee te varen aan boord van Zr. Ms. Pelikaan, inclusief het havenbezoek aan Paramaribo. Het is de bedoeling dat het drietal kennis en ervaring opdoet. Het gaat om Imayro Sleur, nautische officier, Rochella de Seil, logistiek medewerker, en Sirano Djojowitjono, leerling machinist. 

De partners zijn van plan om in 2023 en 2024 de jungletraining in Suriname te houden. Daarbij zal er nog intensiever met het Surinaams Nationaal Leger (NL) worden samengewerkt.  Ook op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald. Nederland zet zich in om ook weer een bijdrage te leveren aan Gran Mati in 2023. De partners willen verder ook samen investeren in het opleiden van officieren.

| de ware tijd | Door: Redactie