• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland repatrieert inheemse stoffelijke resten naar Caribisch eiland

| starnieuws | Door: Redactie

De eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen: Sint Eustatius, Sint Maarten (het zuidelijke deel van het eiland Sint Maarten), Saba, Bonaire en Curaçao.

Nederland heeft de overblijfselen van negen inheemse volkeren die archeologen meer dan 30 jaar geleden vonden op het kleine Nederlands-Caribische eiland St. Eustatius, teruggegeven. Het verzoek om repatriëring werd gedaan door de afdeling Cultuur van het eiland als
onderdeel van een nieuwe poging om kunstvoorwerpen en menselijke resten terug te vinden die in het bezit waren van voormalige koloniale mogendheden en anderen om de geschiedenis van Sint Eustatius onder de aandacht te brengen en te behouden.
Sommige artefacten gevonden naast de botfragmenten op het eiland, bekend als Statia, dateren uit de 5e eeuw, zei het eilandbestuur maandag in een persbericht. "Ons verhaal is veel breder en rijker dan we zelfs dachten, en het is aan ons om dit verhaal te vertellen", zei regeringscommissaris Alida Francis.Het repatriëringsproces duurde bijna een jaar en functionarissen zeiden dat een lokale commissie voor cultureel erfgoed de bewoners zal raadplegen over hoe en waar de overblijfselen kunnen worden herbegraven.Aangenomen wordt dat de Cariben vóór de komst van de Spaanse veroveraars op Sint Eustatius woonden. Het eiland wisselde later verschillende keren van eigenaar tussen Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Het is nu een bijzondere gemeente van Nederland met zo'n 3.200 inwoners.De botfragmenten en artefacten, waaronder dozen met keramiek en voedselresten van schelpen, werden gevonden tijdens een opgraving van 1984 tot 1989 op het vliegveld in de hoofdstad Oranjestad als onderdeel van een onderzoeksproject, aldus functionarissen.De stoffelijke resten werden aangevlogen met een commerciële luchtvaartmaatschappij en werden bewaakt door twee professoren van de Universiteit Leiden, zei regeringswoordvoerder Johnson JohnRose tegen The Associated Press. Ambtenaren zeiden dat de resterende artefacten in de komende maanden zullen worden gerepatrieerd.In 2021 ontdekten archeologen tijdens een uitbreidingsproject op dezelfde luchthaven tientallen skeletten die volgens hen deel uitmaakten van een 18e-eeuwse begraafplaats op een voormalige suikerplantage.De regering kondigde ook aan dat ze andere lokale artefacten probeert terug te vinden die momenteel zijn ondergebracht bij William & Mary, een Amerikaanse universiteit in Williamsburg, Virginia.

| starnieuws | Door: Redactie