• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland: 13 bevestigde Omicron-gevallen

| starnieuws | Door: Redactie

Bij dertien mensen die op twee vluchten vanuit Zuid-Afrika in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam aankwamen, is de nieuwe coronavirusvariant Omicron vastgesteld. Ze behoren tot 61 passagiers die positief testten op het coronavirus.

Het komt op een moment dat er in Nederland strengere beperkingen van kracht worden, te midden van record Covid-gevallen en bezorgdheid over de nieuwe variant. Dit omvat vroege sluitingstijden voor horeca en culturele locaties, en limieten voor thuisbijeenkomsten.

Omicron werd woensdag voor het eerst gerapporteerd aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) door Zuid-Afrika, en vroege aanwijzingen suggereren dat het een hoger risico op herinfectie heeft. Het is door de WHO gecategoriseerd als een "variant van zorg".

De vluchten van luchtvaartmaatschappij KLM uit Johannesburg zijn vrijdag aangekomen. Zo'n 600 passagiers werden na aankomst enkele uren vastgehouden terwijl ze werden getest op het virus. De passagiers met Covid-19 zijn in quarantaine geplaatst in een hotel nabij Schiphol.

Degenen die negatief testten, is gevraagd om vijf dagen thuis te isoleren en verdere tests te ondergaan. Ambtenaren zeiden dat degenen op doorreis hun reis zouden mogen voortzetten, hoewel er zaterdag berichten waren dat sommige passagiers geen schriftelijk bewijs van een negatieve test hadden ontvangen en daarom niet aan boord konden gaan van verdere vluchten.

Na de aankondiging van de 13 Omicron-gevallen deed de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een "dringend verzoek" aan mensen die terugkeren uit zuidelijk Afrika om zich "zo snel mogelijk" te laten testen op Covid. "Het is niet ondenkbaar dat er meer gevallen zijn in Nederland", zei hij tegen verslaggevers.

Gevallen van de nieuwe variant zijn ook bevestigd in verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië, evenals Botswana, Israël, Australië en Hong Kong.

Een aantal landen over de hele wereld heeft nu vluchten van en naar Zuid-Afrika en verschillende buurlanden verboden of beperkt als reactie op de nieuwe variant.

Ondertussen is Nederland een van de vele Europese landen die worstelen met het indammen van recordaantallen besmettingen. Er is een tekort aan bedden op de intensive care, operaties worden afgelast en wekelijks sterven honderden mensen aan Covid, meldt BBC-presentator Anna Holligan in Den Haag.

De nieuwe beperkingen in het land zijn zondagochtend in werking getreden en blijven in ieder geval de komende drie weken van kracht. De regels bepalen sluitingstijden voor winkels en locaties en beperken het aantal gasten dat bij mensen thuis is toegestaan.

Ook worden mensen aangemoedigd om waar mogelijk thuis te werken, maar kinderdagverblijven, scholen en universiteiten in het hele land blijven open.

Duizenden mensen kwamen in opstand nadat de maatregelen waren aangekondigd.

| starnieuws | Door: Redactie