• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP-fractie op audiëntie bij Indiase ambassadeur

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) in het parlement heeft op 16 september een beleefdheidsbezoek gebracht aan de Indiase ambassadeur, Shankar Balachandran. De delegatie bestond uit de parlementsleden Rabin Parmessar (fractieleider), Ashwin Adhin, Patrick Kensenhuis, Jennifer Vreedzaam en Wilsientje van Emden.

Parmessar belichtte de relatie tussen Suriname en India, die zijn oorsprong vond in 1873, toen immigranten uit India als contractarbeiders hier zijn komen werken. Volgens de fractieleider heeft de relatie verder gestalte gekregen in de jaren tachtig onder het bewind van Desi Bouterse en Indira Gandhi. De communicatie tussen beide landen heeft altijd op het hoogste diplomatieke niveau plaatsgevonden, omdat de buitenlandse politiek, waar de NDP voor staat, Zuid-Zuid relaties bevordert en in deze gebaseerd op de historische verhouding is geweest.

Parlementslid Adhin heeft in zijn hoedanigheid als gewezen vicepresident de actieve bilaterale agenda besproken tussen de Surinaamse en Indiase overheid. De stabiele diplomatieke betrekkingen tussen beide landen hebben geresulteerd in een hoogtepunt, waarbij Suriname het staatshoofd van India, Shri Ramnath Kovind, in 2018 ontving op staatsbezoek.

Er zijn van 2010 tot 2020 talloze projecten gerealiseerd op cultureel gebied, toerisme, educatie, technologie, (alternatieve) geneeswijzen en het ‘solar mama’s’ project, waar een groep vrouwen uit het binnenland, solar lampjes heeft leren ontwerpen om hun woongebied uit het donker te halen. Niet te vergeten het ‘Waka Pasi’ project, dat het uitgaanscentrum een totale facelift heeft gegeven.

Parlementslid Vreedzaam heeft de ambassadeur uitgenodigd een bezoek te brengen aan de ananasplantages in het district Para, terwijl het lid Kensenhuis een beroep deed om, gezien de toeristische aard van Para samen te kijken naar de mogelijkheden om een toerisme stimulerend project uit te voeren.

Het lid Van Emden bedankte de ambassadeur namens de gemeenschap van Brokopondo voor de financiële en materiële ondersteuning geboden door de Indiase regering tijdens de overstroming in het binnenland. Ook de inzichten regarderende ‘youth capacity building’ en uitwisselingsprogramma’s voor de jeugd maar ook andere doelgroepen, werden onder de aandacht gebracht van de ambassadeur.

Ambassadeur Balachandran was ingenomen met de inzichten die de NDP fractie heeft aangedragen. Hij beloofde dat de lopende projecten van de vorige regering, gecontinueerd en afgerond zullen worden. Immers, dat heeft president Chan Santokhi ook toegezegd.

De relatie tussen India en Suriname is dusdanig, dat de ‘low hanging fruits’ zo snel mogelijk afgewerkt kunnen worden. Het lang termijn project met de EBS dat apart aandacht vereist is het solar elektrificatieproject, dat reeds in de vorige regeerperiode op agenda stond. De Indiase ambassade zal alles in het werk stellen om de relatie met Suriname verder gestalte te geven en te continueren.

Fractieleider Parmessar overhandigde namens de NDP een boek genaamd ‘Suriname Discovered’ aan de ambassadeur. De NDP ontving als blijk van waardering een uniek op de hand bewerkt kleed.

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie