• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NAVO-chef: Oorlog in Oekraïne kan jaren duren

| starnieuws | Door: Redactie

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, spreekt na een ontmoeting met de ministers van Defensie van de militaire alliantie. (Getty Images)

Het Westen moet zich voorbereiden om Oekraïne te blijven steunen in een oorlog die jaren kan duren, waarschuwt de NAVO-chef. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat de kosten van oorlog hoog waren, maar dat de prijs om Moskou zijn militaire doelen te laten bereiken nog hoger was.

Zijn opmerkingen kwamen toen de Britse premier Boris Johnson ook waarschuwde voor de noodzaak om ons schrap te zetten voor een conflict op langere termijn. Zowel Stoltenberg als Johnson zeiden dat het sturen van meer wapens een overwinning voor Oekraïne waarschijnlijker zou maken.

"We moeten ons voorbereiden op het feit dat het jaren kan duren. We mogen de steun aan Oekraïne niet opgeven", zei de NAVO-chef in een interview met de Duitse krant Bild. "Ook al zijn de kosten hoog, niet alleen voor militaire steun, ook door stijgende energie- en voedselprijzen."

Het hoofd van de westerse militaire alliantie zei dat het leveren van modernere wapens aan Oekraïne de kansen zou vergroten om de oostelijke Donbas-regio van het land te kunnen bevrijden, waarvan een groot deel momenteel onder Russische controle staat. De afgelopen maanden hebben Russische en Oekraïense troepen gestreden om de controle over het grondgebied in het oosten van het land, waarbij Moskou de afgelopen weken langzaam vooruitgang boekte.

In de Sunday Times schreef premier Johnson dat de Russische president, Vladimir Putin, zijn toevlucht nam tot een "uitputtingscampagne" en "Oekraïne probeerde neer te halen door pure brutaliteit".

"Ik ben bang dat we ons moeten wapenen voor een lange oorlog", schreef hij. "Tijd is de cruciale factor. Alles zal afhangen van de vraag of Oekraïne zijn vermogen om zijn bodem te verdedigen sneller kan versterken dan Rusland zijn aanvalsvermogen kan vernieuwen."

De premier, die vrijdag de Oekraïense hoofdstad bezocht, zei dat de levering van wapens, uitrusting, munitie en training aan Kiev de inspanningen van Moskou om zichzelf te herbewapenen, moest overtreffen.

Oekraïense functionarissen hebben de afgelopen dagen ronduit gesproken over de noodzaak om de levering van zware wapens aan het land op te voeren als de Russische troepen daar moeten worden verslagen.

Woensdag ontmoette de minister van Defensie van het land, Oleksiy Resnikov, zo'n 50 landen in de Oekraïne Defensie-contactgroep in Brussel om meer wapens en munitie te vragen. De westerse bondgenoten van het Oekraïne hebben het land tot dusver grote wapenvoorraden aangeboden, maar Kiev zegt dat het slechts een fractie heeft gekregen van wat het nodig heeft om zichzelf te verdedigen en vraagt ​​om zwaardere wapens.

Russische functionarissen bekritiseren vaak de militaire steun van de NAVO aan Oekraïne. In een interview vorige week met de BBC noemde de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Sergei Lavrov, het vooruitzicht dat Oekraïne zich bij de westerse alliantie zou aansluiten als een reden voor de invasie in de eerste plaats.

"We hebben een speciale militaire operatie afgekondigd omdat we absoluut geen andere manier hadden om het Westen uit te leggen dat het slepen van Oekraïne naar de NAVO een criminele daad was", zei Lavrov.

Oekraïne is geen lid van de NAVO en hoewel het de wens heeft uitgesproken om lid te worden, is er geen tijdschema voor.

| starnieuws | Door: Redactie