• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Natio ondanks nederlaag geplaatst voor Gold Cup 2023 voorronde toernooi

| de ware tijd | Door: Redactie

door Jeff Cramer

PARAMARIBO — Suriname heeft met een 0-2 nederlaag tegen Mexico, de groepsreeks in Nations League A verband, als laatste in groep A beëindigd. Natio blijft echter in de Nations League A en plaatst zich voor de kwalificatieronde van het aanstaande Goldcup 2023 toernooi. Dit komt door een wijziging van het Concacaf Gold Cup format, afgelopen maand gepresenteerd door nieuw gekozen Concacaf-voorzitter, tevens FIFA-vicevoorzitter, Victor Montagliani.

Volgens het oude Gold Cup toernooiformat zou Suriname, doordat ze als laatste in de poule zijn geëindigd, naar de Nations League B degraderen en zich via een langere twee-ronden-route moeten zien te plaatsen voor

het Gold Cup 2023 toernooi in juni aanstaande. Maar het format is gewijzigd in het voordeel van Suriname.

Nieuw format

De Concacaf Nations League (CNL) dient als kwalificatietoernooi voor de Gold Cup. Aan het einde van de CNL-groepsfase plaatsen de groepswinnaars en nummers twee van League A (acht teams) en de groepswinnaars van de Nations League B (vier teams) zich rechtstreeks voor de Groepsfase van het Gold Cup 2023 eindtoernooi.

Daarnaast kunnen nog twaalf andere teams zich kwalificeren voor het Gold Cup voorronde (plaatsings) toernooi, de zogenaamde Prelims (afkorting voor preliminaries). De Prelims worden gespeelt tussen de landen die als derde zijn geëindigd in de Nations League A (vier teams) – waar nu dus ook Suriname toe behoort – de nummers twee uit Nations League B (vier teams) en de League C-groepswinnaars (vier teams).

Dus in totaal twaalf landenteams die in een verkorte tweeronden play-off systeem gaan strijden, om uiteindelijk de resterende drie plekken in de groepsfase van het Gold Cup eindtoernooi, dat van 16 tot en met 20 juni dit jaar wordt afgewerkt.

Vrijwel gelijk daarna begint de eindronde van Gold Cup 2023, vanaf 24 juni tot en met 16 juli. De loting voor het Gold Cup toernooi is op vrijdag 14 april, in het SoFi-stadion in Inglewood, Californië. Inmiddels is bekend geworden, dat ook de finale van dit toernooi in dit stadion, de thuishaven van de kersverse NFL-kampioen Los Angeles Rams waar de Super Bowl werd afgewerkt, wordt gespeeld. De plaatsing voor het Gold Cup 2023 toernooi, is de eerste doelstelling die Natio-coach Aron Winter moet zien te halen met het Surinaams elftal.

| de ware tijd | Door: Redactie