• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NAKS organiseert eerste Afro-Surinaamse dansconferentie

| ABCSuriname | Door: Redactie

De organisatie NAKS, met name de NAKS Jongeren Afdeling NAKS Wan Rutu, organiseert van 27 oktober 2023 tot en met 29 oktober 2023 de eerste Afro-Surinaamse dansconferentie. Het thema voor de conferentie “From the edge of the forest to the center of the stage and beyond,” is voor de jonge organisatoren inspirerend en betekenisvol. Het verkennen van Afro-Surinaamse dansstijlen vanuit een traditioneel perspectief en het benadrukken van hun plaats binnen moderne uitvoeringen en hedendaagse culturele uitingen is voor hen fascinerend en relevant.

De conferentie zal de deelnemers in staat stellen om de diepgaande betekenis van deze dansstijlen te begrijpen, evenals

de manieren waarop ze zich hebben aangepast en ontwikkeld in verschillende contexten.Tijdens de conferentie zullen er verschillende dansworkshops, lezingen, optredens en discussies plaatsvinden. Het is een uitstekende gelegenheid om dansers en docenten bij elkaar te brengen om zo hun expertise te delen, nieuwe technieken te leren en om samen te werken aan de verdere ontwikkeling van deze dansstijlen.

De dansconferentie is een bijzondere manier om informatie te verschaffen over de relatie van de Afro-Surinaamse dansstijlen en het immaterieel cultureel erfgoed. Het zijn erfenissen van onze voorouders, die dringend beschermd moeten worden. Daarom is het belangrijk om ze levend te houden, verder te ontwikkelen en te documenteren.

De organisatoren hopen dat de conferentie zal niet alleen dansliefhebbers zal aanspreken, maar ook wetenschappers, sympathisanten, personen en instituten die erop gericht zijn om de culturele diversiteit en het behoud van dit cultureel erfgoed te bevorderen.

NAKS Wan Rutu zet zich in om te bereiken dat de conferentie een waardevolle bijdrage levert aan het versterken van de banden binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap en het vergroten van het bewustzijn over deze unieke dansvormen.Vermeldenswaard is dat deze dansconferentie behoort tot de projecten van de Subcommissie Keti Koti, onderdeel van de activiteiten van de Nationale Commissie Jubileumjaar.

| ABCSuriname | Door: Redactie