• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Naks Misi Maritha Kitaman vereerd met koninklijke onderscheiding

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — “Het was een totale verrassing. Ik zag het niet aankomen”, vertelt Maritha Kitaman, ook bekend als Maritha Baarn, aan de Ware Tijd. Ze werd tijdens de traditionele lintjesregen rond de verjaardag van de Nederlandse koning Willem-Alexander op 27 april onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

door Steven Seedo

Ze kreeg deze onderscheiding voor haar inzet om de nalatenschap van de Afrikaans-Surinaamse cultuur, met name de koto, te documenteren en te verheffen. “Dit betekent voor mij dat ik moet blijven geloven in wie ik ben en door moet gaan met het werk dat op mijn pad is gelegd door

Anana. Ik blijf doorgaan met het uitdragen van de Surinaamse cultuur in Nederland, vooral de koto. De koto is in Nederland alleen op feesten te zien, maar is meer waard dan wij denken”, zegt Kitaman.

De koto is na 1879 ontstaan nadat de koloniale overheid in Suriname een verbod had uitgevaardigd voor de vrouwen om met ontbloot bovenlichaam te lopen. Het kledingstuk is in de loop der jaren verder ontwikkeld. Er zijn aanpassingen geweest, maar de basis is nog altijd de rijke traditie. Het wordt door velen gezien als de nationale feestkleding van de Afro-Surinaamse vrouw. Sinds 2014 maakt de koto

deel uit van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

“Deze zelfbewuste dyadya uma blijft een rolmodel voor veel zwarte vrouwen”

Rolmodel zwarte vrouw

“Deze zelfbewuste dyadya uma blijft een rolmodel voor veel zwarte vrouwen en zal het gemeenschapswerk met liefde en plezier blijven voortzetten. Deze onderscheiding is haar van harte gegund”, reageert Dayenne Denneboom, secretaris van stichting Naks Nederland.

Kitaman vindt dat Afro-cultuurdragers niet alleen kennis met elkaar moeten delen, maar ook op één lijn moeten zitten, omdat zo veel meer kan worden bereikt. Zelf geeft ze  regelmatig lezingen over de geschiedenis en de cultuur van Suriname, zoals informatie over de koto. Ook traditionele zang, theater schrijven, Surinaamse rituele tradities uitleggen, behoren tot haar deskundigheid.

Overigens, het is haar tweede staatsonderscheiding. Eerder kreeg ze in Suriname een presidentieel lintje Ze drukt Surinamers op het hart om de waardigheid van land niet te verliezen. “Wat ik nu in Suriname zie gebeuren is niet goed te noemen. In het huis waarin ik ben opgegroeid kennen we geen kleur of ras.”

Activiteiten

Kitaman (58), die bijna elk jaar in Suriname is, is voorzitter van Naks Nederland. Deze afdeling werd in oktober 2010 door haar opgericht om het werk dat ze bij de moederorganisatie in Suriname deed voort te zetten. Een belangrijke doelstelling is om de kennis over de koto aan de jongeren over te dragen. Ze heeft vaker meegewerkt aan grote evenementen, zoals het ‘Kotogrand gala’ van wijlen docent, cultureel ondernemer en radiopresentator Fred Fitz-James en ‘Koto in de schijnwerpers’ die door Naks Nederland in het leven is geroepen. Samen met sociaal werkster Cynthia Landbrug presenteert zij bij de Amsterdamse multiculturele zender Mart Radio en Televisie het programma ‘Mi nanga mi koto’ in aanloop naar de herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli

| de ware tijd | Door: Redactie