• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nabestaanden slachtoffers 8-decembermoorden teleurgesteld, hoopten op gevangenneming Bouterse

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Eddy Wijngaarde, broer van een van de slachtoffers van de 8-decembermoorden in Suriname en secretaris van de Stichting 8 December 1982, is teleurgesteld.

Wijngaarde had gehoopt dat de rechter definitief een eind zou maken aan de 8-deceberstrafzaak. Volgens hem was dit mogelijk omdat ex-legerleider Desi Bouterse zich steeds heeft beroepen op zijn zwijgrecht.

De Surinaamse oud-president is opnieuw veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. De Krijgsraad maakte de uitspraak maandag bekend.

Wijngaarde: “het gebruikmaken van zwijgrecht is een oneigenlijk gebruik van dat rechtsmiddel. Daarom had de rechter dit proces kunnen beëindigen, zonder Bouterse de mogelijkheid van nog weer een hoger beroep te geven”, zei hij. “Ik vind het een misser van de rechter dat ze dat niet heeft gedaan”, zei hij in gesprek met journalisten.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, denkt niet dat het hoger beroep jaren in beslag zal nemen. “Ik verwacht dat Bouterse zich ook nu in het hoger beroep op zijn zwijgrecht zal beroepen. Ik zie geen reden dat hij nu wel allerlei verklaringen zal afleggen. Ik verwacht dat het hoger beroep bijzonder snel zal zijn afgewikkeld.”

Bouterse bleef na zijn veroordeling in 2019 op vrije voeten. Hij mocht de behandeling van zijn zogeheten verzetzaak in vrijheid afwachten.

Of Bouterse alsnog wordt opgepakt nu de krijgsraad vasthoudt aan de veroordeling, kwam tijdens de zitting niet aan de orde.

De advocaat van Bouterse krijgt nu veertien dagen de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dit ook te zullen doen.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie