• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Naar schatting circa dertig miljard vaten olie voor Surinaamse kust

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Voor de kust van Suriname liggen naar schatting dertig miljard vaten aardolie die kunnen worden geëxploiteerd. Dat blijkt uit seismische data die tot nu toe in het zeeareaal is verzameld. Deze informatie deelde Glenn Corrie, vice president Offshore, in een presentatie tijdens de Suriname Energy, Oil and Gas Summit die momenteel in Hotel Torarica wordt gehouden.

Vorige week maakten APA Corporation en TotalEnergies bekend dat in de Krabdagu-1-put in blok 58 een totaal van minstens 180 miljoen vaten winbare olie is vastgesteld. Opgeteld bij andere ontdekkingen in hetzelfde blok komt het totaal aan bewezen oliereserves volgens analisten op ruim vijf miljard vaten winbare olie.

Echte prijs

Het vermoedelijke totaal van dertig miljard barrels is volgens Corrie “de echte prijs”. “… ongeveer dertig miljard vaten aan winbare oliereserves liggen daar in het bassin, waarvan we de scope nog moeten bevatten. Dat is de echte kans voor toekomstige activiteiten. Dat is de echte prijs”, zei Corrie.

In buurland Guyana heeft ExxonMobil al elf miljard barrels winbare olie aangetoond en is de productie al begonnen. Door de olie-inkomsten is Guyana met een groei van 46 procent momenteel één van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Glenn Corrie, vice president offshore van Staatsolie. [Foto: staatsolie.com]

Internationale veiling

Dit jaar worden, aldus Staatsolie-directeur Annand Jagesar, vijf veelbelovende boorputten aangelegd. Momenteel is voor slechts 40 procent van de offshore-blokken in concessie uitgegeven. Ongeveer 60 procent van het areaal is nog onaangeroerd. Later dit jaar wordt een internationale veiling gehouden voor deze blokken.

Nadat de concessies in het diepzeegebied dit jaar onder veiling gaan, worden volgend jaar concessies in ondiep water op de markt gebracht. Investeerders mogen volgens Corrie deze kans “absoluut niet missen”. Behalve gigantische hoeveelheden aardolie zou er een enorme gasreserve voor de kust liggen. Het gaspotentieel van Suriname wordt geschat op meer dan dertig triljoen kubieke meter.

| de ware tijd | Door: Redactie