• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MZ-directeur Jintie juicht Janssen-vaccin toe voor binnenland bewoners

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

De directeur van Medische Zending (MZ), Herman Jintie, juicht het initiatief van de regering-Santokhi toe om een ander vaccin naar Suriname te halen voor het inenten van de mensen die in het binnenland wonen. Tijdens een Zoompersconferentie van regeringswoordvoerder, Alven Roosveld, deelde hij mee dat binnenland bewoners gevaccineerd zullen worden met het Janssen-vaccin.

De regering heeft de keuzevrijheid om een ander vaccin te halen voor de binnenlandse gemeenschap. Dit vanwege de logistieke uitdagingen. De regering heeft ervoor gekozen om het binnenland te vaccineren met het Janssen-vaccin omdat er slechts één prik dosis nodig is. Het is nu wachten op het arriveren van deze vaccins, zodat de mensen in de rurale gebieden die moeilijk te bereiken zijn, gevaccineerd kunnen worden, maakte Roosveld bekend.

MZ-directeur Jintie geeft aan dat zij vanaf het begin een ander uitgangspunt hadden en hij vroeg zich af dit ook was doorgegeven aan de beleidsmakers. De voorkeur voor het binnenland is het Janssen-vaccin. Dit vaccin is het enige vaccin met één dosis, alle andere vaccins hebben twee doses.

Het tweede uitgangspunt is de mobiele tijd voor de mensen in het binnenland zelf. De mensen trekken van de ene naar de andere plek. Het is voordeliger voor de mensen en ze hoeven ook niet na weken terug te komen voor een tweede prik. Ze kunnen na de eerste prik gelijk doorgaan met hun activiteiten, merkt Jintie op.

Wel is de organisatie de afgelopen periode al gestart met het vaccineren in het binnenland. “We zijn gestart, omdat we niet konden wachten. We werken alvast met hetgeen dat er is en wat we hebben, omdat de bescherming van de populatie belangrijk is tegen COVID-19. We weten niet wanneer het andere vaccin arriveert”.

Jintie merkt verder op dat de mensen niet hoeven te vrezen. De zaak wordt goed bijgehouden in het landelijk datasysteem. Alles wordt gelijk geupload naar het nationale datasysteem. Wie al gevaccineerd is met AstraZeneca zal doorgaan met dit vaccin.

“Mensen vragen zich wel af waarom een ander vaccin voor het binnenland, maar men hoeft niet te vrezen. We moeten preventief omspringen met het financiële dat we hebben, het land heeft geen geld. Dat is de reden waarom de overheid ervoor kiest om te vaccineren met een vaccin dat genoeg en voldoende is voor één keer. We doen het op deze manier in het voordeel van beide partijen: de overheid en de binnenland bewoners. Het heeft niet met andere dingen te maken,” deelt de MZ-directeur mee.

De Medische Zending zal de bewoners goed blijven informeren over de vaccins, vooral hoe de organisatie te maken krijgt met misinformatie over het vaccin in de binnenlandse gemeenschap.

Simone Awanna

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie