• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Morman: ‘Geen erkenning Surinaamse voetbaltrainers’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Stan Herewood

PARAMARIBO — “Van de drie diaspora trainers – Dean Gorré, Stanley Menzo en Aron Winter – die elkaar hebben opgevolgd als bondscoach van Suriname, heeft alleen Stanley Menzo in maart 2022 een ontmoeting gehad met zijn collega’s in Suriname.” Dit zegt Winston Morman, voorzitter van de Vereniging van Voetbaloefenmeesters in Suriname (VVOS), in een interview met de Ware Tijd.

Volgens hem vermeed Gorré samenwerking. Winter heeft sedert zijn officiële aanstelling op 22 maart geen contact gehad met de vereniging. In een eerdere verklaring had de VVOS de minachting al aan de kaak gesteld. Een vuist maken tegen de miskenning van oefenmeesters door de SVB

lijkt volgens hem onmogelijk omdat er geen eenheid is.

“Ik heb de indruk dat trainerschap tegenwoordig een hossel is geworden. In sommige gevallen worden collega’s met elleboogwerk weggewerkt om zelf een bepaalde job te krijgen“

Niet gehoord

Morman: “Als het oog valt op Surinaamse spelers die eventueel in aanmerking komen voor Natio, vind ik het gepast dat de clubtrainers worden gehoord en dat van gedachten wordt gewisseld over de kwaliteiten van die spelers.”

Menzo heeft de ontmoeting met de trainers als “zeer nuttig en vruchtbaar” ervaren en zag die als “een moment van toegevoegde waarde” om kennis op te doen en te adviseren over ontwikkeling van het voetbal in Suriname. Hij zou toen hebben gezegd te zullen samenwerken met mensen die hiervoor belangrijk zijn om zo bij te dragen aan de algemene ontwikkeling van het Surinaamse voetbal, in het bijzonder van het nationale mannenelftal. Bij die gelegenheid had Morman zich positief uitgelaten over het diaspora project.

SVB negeert coaches

De VVOS-voorzitter verwijt de SVB de coaches niet te betrekken bij het daadwerkelijke bijdragen aan het ontwikkelen van het voetbal. Hij heeft zich in Nederland georiënteerd over hoe de structuren in elkaar zitten. “Daar worden deskundigen, zoals coaches, opgenomen in alle belangrijke commissies bij de KNVB. Hier heeft de vereniging van voetbaloefenmeesters geen stem binnen de structuren. Bij besluitvormingsprocessen worden de trainers/coaches buitenspel gezet.”

Volgens hem is dat geen goed voorbeeld naar potentiële deskundigen die de nationale ontwikkelingsrichting mede helpen bepalen. “Ik denk dat trainers ook de hand in eigen boezem moeten steken”, sneert hij. “Ik heb de indruk dat trainerschap tegenwoordig een hossel is geworden. In sommige gevallen worden collega’s met elleboogwerk weggewerkt om zelf een bepaalde job te krijgen. Als bestuur is je stem als een roepende in de woestijn. Ik moet toegeven dat het bestuur-Giskus er voor ons was. De intussen overleden voorzitter nodigde mij regelmatig uit voor advies over voetbalzaken.”  

Morman zegt dat persoonlijke belangen diep liggen bij mensen van wie je het niet zou verwachten. “Neem bijvoorbeeld de actiegroep bij de bond. Ik sprak iemand die duidelijk geen ambities had in een bestuursfunctie bij de SVB maar de voorkeur geeft aan een functie in de directie.” De VVOS-voorzitter zegt dat het riskant is actie te voeren voor verandering, want vanwege de persoonlijke belangen is het effect minimaal, omdat sommige mensen primair azen op een goed betaalde trainersfunctie.

| de ware tijd | Door: Redactie