• dinsdag 21 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Monitoringsteam moet zich vooral buigen over veiligheid Chinese ondernemers

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het monitoringsteam ‘Veiligheid ondernemers’ heeft onder meer als taak meegekregen de criminaliteit binnen de samenleving aan te pakken. “Zij moet zich vooral buigen over de veiligheid van Chinese ondernemers”, schrijft het ministerie van Justitie en Politie maandag in een persbericht. De installatie van het team, dat onder leiding staat van politiecommissaris Orlando Jacott, vond op dezelfde dag plaats.

Minister Kenneth Amoksi, die zei niet te twijfelen aan de kwaliteiten van de leden, merkte op dat er zal moeten worden samengebundeld om de criminaliteit tegen te gaan. Het monitoringsteam wordt belast met het uitvoeren van door hem gegeven instructies, waartoe

behoren het monitoren van criminele activiteiten, waarbij ondernemers slachtoffers zijn en het verzamelen, bijhouden en rapporteren van relevante data ten behoeve van de minister.

Voor een landelijke aanpak zullen personen worden opgeleid tot buitengewoon agent van politie (BAVP). “We gaan reservisten opleiden om het korps te ondersteunen”, zei Jacott. Binnenkort vindt er een selectie plaats, waarna de opleiding start. Voor de monitoring in de diverse regio’s zal er een landelijke coördinator reservepolitie worden aangewezen.

Veiligheidsgevoel

In het monitoringsteam zitten vertegenwoordigers van Juspol, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Vereniging Particuliere Beveiligingsbedrijven Suriname, Suriname Chinese Business Alliance (SCBA), Suriname Chinese Youth Federation en enkele Chinese ondernemers. SCBA-voorzitter Ma Xingrui is niet te spreken over de recente berovingen en moord op ondernemers.

Volgens hem is betrokkenheid van deze groep in het geheel zeer belangrijk. “We zullen samen protocollen ontwikkelen voor ondernemers en voorlichting geven over criminaliteitspreventie.” De teamleden zullen van gedachten wisselen over veiligheidsissues. Daarnaast komen er concrete voorstellen voor het opvoeren van de veiligheid. Xingrui, die hoopvol is gestemd, vindt het noodzakelijk dat ondernemers zich weer veilig voelen.

| de ware tijd | Door: Redactie