• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MMA-vechter Shaquille Van Zichem verslagen

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “Ik ben niet meer ongeslagen. Het traject gaat gewoon door. Mijn doel is natuurlijk om een pro card te behalen, want dat beginnen mijn records opnieuw. Nu is het leren uit zulke gevechten.” Zo reageert de Surinaamse mixed martial arts-vechter Shaquille van Zichem (27), nadat hij zaterdag door de Turk Gokhan Sariçam werd verslagen in Eindhoven, Nederland.

Het was een unanieme uitslag van de jury na hard knokken in drie ronden van vijf minuten. Voor van Zichem is het zijn tweede partij in drie maanden en zijn eerste gevecht in Nederland. “Ik domineerde  de partij volledig. Alle

ronden heb ik alles gegeven. De overwinning is naar de andere kant gegaan. Die dingen gebeuren in deze wereld en eigenlijk ook overal in de sport.” Zijn teller in MMA-amateurwedstrijden staat nu op vier gewonnen en één verloren. De vechter kijkt uit naar zijn eerste professionele gevecht later dit jaar.

”Ik moest deze partij in de tweede ronde afmaken, maar het ging niet hoe ik dat wilde”

Verwachtingen

Van Zichem weet dat Sariçam een goede bokser is. Hij heeeft al zijn gevechten op video bestudeerd. “Zijn vorige partijen heeft hij op tko en ko gewonnen. En daarop was ik voorbereid, want hij heeft een krachtige vuist. Ik wilde als eerst slaan, maar hij viel me in de eerste ronde meteen aan. Hij scoorde niets op mij hoor. Daarna had ik een aantal strategieën in mijn hoofd hoe ik hem op de vloer kon krijgen. Ik ging voor de finish. Ik moest deze partij in de tweede ronde afmaken, maar het ging niet hoe ik dat wilde”, beschreef van Zichem het gevecht.

Hij heeft geleerd dat je een gevecht niet aan de jury moet overlaten. Teleurgesteld is hij niet over zijn input, maar kijkt kritisch naar de beelden en vindt zelf dat het harder kon zijn gegaan. “Ik dacht echt dat ik had gewonnen. Ook zo iedereen in het publiek. Er waren momenten dat er makkelijk een knock-out kon komen vanuit mijn zijde. Ik moet nu nu harder trainen op de vloer en mijn vuistslagen. Het moet nu veel beter en sneller worden. Je wint of je leert.”

De MMA-vechter heeft nu drie trainingskampen voor de boeg in Brazilië, VS en Nederland. Hij heeft naar eigen zeggen geen enkel blessure of schade opgelopen. “Ik kan volgend week in feite weer aan de bak, maar ik ben vandaag al in training en komende donderdag ben ik al weer in Suriname. Mentaal zit ik wel redelijk goed. Als ik 1000 procent gemotiveerd was ben ik dat nu 2000 procent na die avond. Dat vuur in mij is gewoon nu groter geworden.”   

| de ware tijd | Door: Redactie