• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MINISTER VRAAGT PARLEMENT MEER GELD VOOR ONDERWIJSBEGROTING

| united news | Door: Redactie

Het bedrag dat de regering heeft opgebracht voor financiering van onderwijs het komend begrotingsjaar zal niet voldoende zijn om alle beoogde projecten en beleidsmaatregelen uit te voeren.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft daarom assembleeleden donderdag tijdens een openbare vergadering van het parlement gevraagd om tijdens de begrotingsbehandeling te pleiten voor meer geld op de onderwijsbegroting.

De minister is in haar presentatie onder andere ingegaan op het in kaart brengen van scholen, wat intussen heeft plaatsgevonden. Dit is gedaan met ondersteuning van 70 studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen van Anton de Kom Universiteit van Suriname. Alle scholen in Paramaribo, district en binnenland zijn in kaart gebracht.

“We weten wat er moet gebeuren,” benadrukte minister Levens. Dit is een van de redenen waarom zij hulp vraagt van de assemblee leden om te pleiten voor een enorm groot bedrag, zodat scholen gerenoveerd kunnen worden.

Ook onderwijswoningen moeten aangepakt worden. Landelijk zijn alle woningen in kaart gebracht. Het prijskaartje dat hangt aan de renovatie is ook al bekend. “Als wij willen dat de situatie verbetert, vragen wij extra geld bij de begrotingsbehandeling,” zei de minister. De bewindsvrouw gaf verder aan dat het verwerken van verschillende documenten op het departement nog handmatig wordt gedaan. Daarom moet er zo spoedig mogelijk geautomatiseerd worden. Ook hiervoor ligt er al een uitgebreid plan klaar, waaraan ook een enorme prijskaart hangt.

Minister Levens is er ook op de hoogte van dat zaken niet altijd vlot verlopen met betrekking tot het bootvervoer, schoolvervoer en algemeen transport in stad, district en binnenland. Zo zijn er bijvoorbeeld achterstanden in de uitbetalingen. De minister gaf aan dat er gewerkt wordt aan het inlopen van deze achterstanden. Echter zit het ministerie met een schuld van boven de SRD 200 miljoen, zei ze.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie