• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Ramdin maakt G20 deelgenoot van energieagenda Caricom

| cds | Door: Redactie

Minister Albert Ramdin heeft de G20-top op Bali, Indonesie, deelgenoot gemaakt van de energieagenda van de Caricom. De bewindsman heeft Caricom-voorzitter president Chandrikapersad Santokhi op 15 en 16 november vertegenwoordigd tijdens de grootse ontmoeting. Hij hield de top voor dat de Caricom de vier aspecten van energiezekerheid probeert aan te pakken en ervoor te zorgen dat energiediensten beschikbaar, betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam zijn voor haar burgers.

Het standpunt van het regionaal beleid is om eigen natuurlijke energiebronnen te optimaliseren om de duurzame ontwikkeling van de regio te stimuleren, dit met een weloverwogen mix van traditionele en hernieuwbare energiebronnen. De regio

is volgens minister Ramdin niet immuun voor internationale economische en politieke ontwikkelingen. “De geopolitiek van energie die vraag en aanbod beïnvloedt, ondermijnt een post-pandemisch economisch herstel en creëert meer armoede over de hele wereld door stijgende grondstoffenprijzen, stijgende inflatie, hogere toeleveringsketenkosten, verergerd door de hoge schuldenlast in veel van de lidstaten.”

De bewindsman zegt dat de regio zich inzet voor de transformatie naar koolstofvrije economieën. Echter blijft de financiering van de energietransitie een cruciaal punt voor de lidstaten. Er is behoefte aan innovatieve financieringsmechanismen die passend, betaalbaar en toegankelijk zijn voor de kleine energiemarkten in de Caricom, zoals het Caribbean Resilience Fund. “We verwachten ook dat de Caricom-energieproducenten niet anders behandeld zullen worden dan de huidige energieproducenten. Dat zou niet alleen oneerlijk en onrechtvaardig zijn, maar zou ook de verheffing van deze opkomende economieën in de weg staan”, aldus minister Ramdin.

| cds | Door: Redactie